12 Temmuz 2010 Pazartesi

Olsa da İçsek !



Yaz, acimasiz yuzunu yavastan gostermeye basladi. Gunde uc defa dus al, bes defa tisort degistir... Halbuki bir surahi Pimm’s olsa da icsek, kendimize gelsek !
Efendim, Pimm’s (Iki m ile yazmayi unutmayalim !) Ingilizler’in alamet-i farikalarindan biri. Ingiltere’ye gidip de Pimm’s icmeden donene kiz vermezler, o derece ! Brian’in kulaklari cinlasin, ilk defa Pimm’s icerken bana, cok dikkatli olmami, yoksa cok kotu carpilacagimi soylemisti. Tam da, hayatinda hic raki icmemis birinden beklenebilecek naif bir uyari !



Efendim Pimm’s, 1823 yilinda James Pimm tarafindan uretilen bir icki . Pimm, bir ciftcinin oglu iken Londra’ya gelip bir bar satin aliyor. Burada, kinin ve cesitli bitkilerin karisimindan olusan cin temelli, sindirimi kolaylastiran bir (Mucize iksir) icki uretmeye basliyor. Tum basari oykulerinde oldugu gibi kisa surede cok tutuluyor. Ilk urettigi ickiye “No. 1 Cup”adini veriyor.



Daha sonra is yerini ve ickisinin isim haklarini satiyor. O gunlerden bugunlere bircok farkli sahiplik altinda Pimm’s uretilmeye devam ediyor.
Bu arada “No. 1 Cup”a da cesitli kardesler geliyor:
- Pimm's No. 2 Cup Skoc kokenli, su anda uretilmiyor,
- Pimm's No. 3 Cup brandy kokenli, su anda uretilmiyor ancak benzer bir versiyonu Pimm's Winter Cup adiyla kisin uretiliyor,



- Pimm's No. 4 Cup rom kokenli, su anda uretilmiyor,
- Pimm's No. 5 Cup cavdar viskisi kokenli, su anda uretilmiyor,
- Pimm's No. 6 Cup vodka kokenli, kucuk miktarlarda uretiliyor.

Su anda baslica uretim Pimm's No. 1 Cup. No. 1 Cup, demli cay renginde. Cesitli bitki ve nareciyelerin baskin tadi var. Daha cok bir nevi kokteylin ana maddesi olarak kullaniliyor. Bu kokteylin icine elma, portakal, limon, cilek, nane, salatalik vb. de girdi mi tadindan icilmiyor. Publarda bir surahi icinde hizmetinize sunuluyor ve omru de fazla uzun olmuyor!



Sampanya veya kopuklu sarapla hazirlanan “Pimm’s Royal Cup” da sizlerin ilgi ve begenisine sunulmus durumda !



Pimm's tum Birlesik Krallik’ta populer ancak Ingiltere’nin guneyinde biraz daha fazla seviliyor. Wimbledon, Henley Royal Regatta ve Glyndebourne Opera Festivali’nin, sampanya ile birlikte en cok tercih edilen icecegi. Ayrica Ingiltere ve Amerika arasinda oynanan Polo maclarindaki standart kokteyl. Yani hafif bir mavi kanli tarafi da bulunuyor.



Afiyet olsun, dikkatli icin carpmasin !

3 yorum:

Adsız dedi ki...

O kadar gittik ingiliz ellerine kimse bahsetmedi bizde icmeden geldik. Bir dahaki sefer mutlaka deneyecegim. Bilgi icin tesekkuler. Mehmet

Adsız dedi ki...

Ingilizlerin demirbası yazın vazgecilmesi, nefis icecek...Bu bayılarak ictigim icecegin ne kokenli oldugunu bu blog sayesinde ogrendim. Tesekkurler

Unknown dedi ki...

pimm's iyi- pimps kotu :) kazakistan'a yolu dusenler; ortaasya'nin en iyi sushi, teppanyaki ve japon mutfagi, turklerin elinde daha bir anlam kazandi ! inanmayanlar yasar universitesi'nden patricia hn, ve melinda hn,'a sorabilirler :) blog izleyenlerine, zevk ve sefa dolu gunler- leo, kz