5 Eylül 2010 Pazar

Otomotivin G Noktasi !

Siyah G Klasse

Kazakistan’da yasayan kardesimi ziyarete gittigimde sokaklardaki G Sınıfı Mercedes’lerin cokluguna hem hayret hem de giptayla baktigimi hatirliyorum. Kardesim ise buna oldukca sasirmisti, cunku % 100’u siyah renkli ve K plakali olan G serisi Mercedesleri kullananlar, yakinlarinda bulunmanin pek de hayir getirmeyecegi tipte adamlardi. Zaten bizzat K plaka da, “Eski Komunist partiyle alakam var, yakarim adami”na tekabul ediyordu. Kardesim de G serisini bu arkadaslarla bagdastirdigi icin bu aractan pek hazzetmiyordu !



G Sınıfı Mercedes her ölümlüye nasip olmaz, cunku oldukca pahalidir. Ancak, “Cok parasi” olup da gidip G serisi alan da fazla degildir. Bunun birkac sebebi oldugunu dusunuyorum. Bir kere, cok bilinmedigi icin adamin cok parasi oldugunu ortaya koymaz, gorene “Bu da neymis yav” dedirtir !
Ikincisi, neredeyse kutu gibi, son derece koseli, tam anlamiyla “ Amaca yonelik” (Yani bildiginiz cirkin !) bir aractir. Tam da bu noktada benim kalbimi calmistir. Aslinda, “Bilen bilir” frekansindan yayin yapan objelerden biridir.

Dort kose bir Mercedes

Amaca yonelik bir aractir dedik, su demek: G Sınıfı (Alamancasi G-Wagen yada Geländewagen (Cross-country araci) Alman Ordusu’nun hafif hizmet araci ihtiyacini karsilamak icin 1979 uretilmis. Ancak Alman Ordusu, bu arac yerine daha ucuz olan VW Iltis modelini tercih etmis. Bunun uzerine Mercedes, bir super zeka ornegi gostererek bu araci halkin begenisine sunmus. Son derece, saglam, guvenilir ve guclu olan bu arac da halkin (!) begenisini kazanmis.

Kare Ası

Mercedes G Sınıfı, Mercedes-Benz ve Steyr-Daimler-Puch ortakligiyla Avusturya’da uretilmekte. Arac bazi pazarlarda Puch ve hatta Peugeot markalari altinda satiliyor.



Alman Ordusu yaptigi hatayi ancak 1990’ da anlamis ve bu araclar o tarihten itibaren ordunun hizmetine girmeye baslamis. Arac sadece Alman Ordusu’nun degil, Arjantin Ordusu’ndan Fin Ordusu’na, Malezya Ordusu’ndan Rus Ordusu’na dek bir cok ordunun envanterinde bulunuyor.

Kahraman Bulgar ordusunda bir G klasse !

G Sınıfı’nin en enteresan kullanim yerlerinden birisi Papa’lik araci olmasi. Popemobil olarak Papa II. John Paul’a uzun yillar hizmet vermis, zirhli bir G Sınıfı.

Popemobile

G Sınıfı araclar ilk uretildikleri 1979’dan beri dizayn anlaminda cok buyuk farkliliklara ugramadan, hafifce guzelleserek uretilmeye devam ediliyor. Ancak sert dis kabugun altinda neredeyse her sene daha da gelistirilen teknoloji harikasi bir altyapi bulunuyor. Arac %100 diferansiyel kilidine (ön, arka ve orta) sahip. Bu da onu tam bir dag kecisi yapiyor.



G Sınıfı, Turkiye’ye, 2 ve 4 kapili Cross-Country ve 2 kapili Cabriolet govde ve 320 CDI dizel, 500 ve 55 AMG benzinli motor secenekleriyle, ozel siparisle getiriliyor.

2 kapili Cabriolet

Aracin 2015 senesine degin uretilecegi ilan edildi. Bakalim 2015 senesine kadar, paraya kiyip bir tane alabilecek miyim !?

Uctu uctu G Klasse uctu !

1 yorum:

leo dedi ki...

5bininci tiklayana, helalinden bi G-klasse verin artik !..