Biz Turkler her zaman yazidan ziyade soze onem vermisizdir. Bu nedenle de gecmisimize iliskin bircok seyi yabanci kaynaklardan ogreniriz. Yaziyla saklama konusunda son donemlerde bir gelismeden soz etmek mumkun ama bu da munferit kaliyor.
Degisik bir "I want you"
Bugunku konumuz, yaptigi arastirmalar ve bunlarin neticesinde yazdigi kitaplarla ulkemizin gastronomi kulturune onemli katkilarda bulunmus olan Artun Unsal. Artun Unsal aslinda bir Siyaset Bilimi Profesoru. 1942’de Istanbul’da dogan Hoca, Paris Universitesinde Siyaset Bilimi Doktoru unvanini aliyor. Cesitli universitelerde dersler veriyor. Sonra bir ara gazetecilik yaptiktan sonra Galatasaray Universitesi’nde hocaliga donuyor. Gazetelerde ve televizyonlarda yemek ve yemek kulturu konularinda programlar hazirlayan Artun Hoca’nin belki de kulturel hayatimiza yaptigi en buyuk katki yazdigi kitaplar (Artun Unsal elbette ki siyaset bilimi konusunda da degerli eserler vermis ancak bizim icin asil onemlisi yemek uzerine yazdigi kitaplar)
Benim Lokantalarım - İstanbul’dan Anadolu’ya Göz ve Damak Anıları
Benim Artun Hoca’yla tanismam yillar yillar once “Benim Lokantalarım” isimli kitabi vasitasiyla oldu. Sayesinde bircok lokantayi tanidim ve cogundan da memnun kaldim. Bu kitap sayesinde Bay Nihat’i ogrenmis olmam bile, bu kitaba verdigim paraya "Helal olsun" demeye yeter bir sebeptir (Bay Nihat da basli basina bir konu olarak ele alinmayi hak eder dogrusu)
Hoca bu konuda oldukca uretken davrandi ve neredeyse kimsenin el atmadigi ama her biri basli basina bir zenginligimiz olan gastronomi urunlerimizi derinlemesine inceledi. Kendisine bu cabalarindan dolayi tesekkur eder, saygilarimizi sunariz.
Silivrim Kaymak - Türkiye’nin Yoğurtları
Nimet Geldi Ekine / Türkiye'nin Ekmeklerinin Öyküsü
Ölmez Ağacın Peşinde / Türkiye’de Zeytin ve Zeytinyağı
Süt Uyuyunca - Türkiye Peynirleri
Netice-i kelam, okuyalim, okutalim...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder