31 Mayıs 2010 Pazartesi

Santiago Calatrava


Sanat ve Bilim Sehri, Valencia



NY Dunya Ticaret Merkezi yerine cizdigi Ulasim Merkezi


Haftaya, daha once islemedigimiz bir konuyla baslayalim: Mimari.
Tanri’nin bazi insanlara verdigi hediyelerden birinin de Mimari yetenek oldugunu dusunuyorum. Bu yetenek sayesinde bazi insanlar dunya tarihine silinmez damgalarini vurabiliyorlar. Bana gore o insanlardan biri de Ispanyol mimar, inşaat mühendisi, heykeltraş ve ressam Santiago Calatrava’dır.


Lyon Tren Istasyonu



Milwaukee Sanat Muzesi


Calatrava, mesleginin ilk dönemlerinde daha cok köprü ve tren istasyonları tasarlamis. Dunyaya adini duyurmasi 1992 Olimpiyat Oyunları icin Barcelona’da yaptigi Montjuic Radyo Kulesi ile olmus. Bu eserin getirdiği ün ile birçok farklı ülkede ve de proje dalında çalışmak fırsatını elde etmiş.


Alamillo Koprusu, Sevilla


Calatrava’nın tarzı inşaat mühendisliği ile mimarlık arasında köprü olarak nitelendiriliyor. Bu bağlamda Modernist İspanyol mimarlar olan Félix Candela ve Antoni Gaudí’nin izinden devam etmekte. Ayrıca tasarım tarzı son derece kişisel gözlemlere dayalı olup, birçok formu insan vücudu anatonomisinden ve doğal dünya’dan esinlenmekte.


Tenerife Oditoryumu



Sarmal Gokdelen, Chicago


Bir de kisisel not:
Eger sehrinizde Calatrava, Frank Gehry gibi bazi mimarlarin eserlerine sahipseniz bu demektirki sehriniz guzel bir sehirdir, ufku olan iyi yoneticiler tarafindan yonetilmektedir, her sene binlerce turist sadece bu yapilari gormek icin sehrinize geliyordur vs.
Asagidaki resimde Citroen C5 modeline ait bir foto var. Bu foto Valencia'daki Bilim ve Sanat Sehri'nde cekilmis. Eger sehrinizde boyle bir yapi varsa, kendi reklamini,
(Dolayisiyla da sehrin reklamini) otomatik olarak yapiyor zaten. Sevgili sehrimiz Izmir'e de en kisa zamanda boyle bir yapi insa edilmesi dilegiyle.


Citroen C5 Valencia'daki Bilim ve Sanat Sehri'nde

www.calatrava.com

Hiç yorum yok: