15 Eylül 2010 Çarşamba

Bu Dünyadan Bir Tıraşsız Heykeltiraş Geçti...



Bana gore, degil Turkiye’nin, dunyanin gelmis gecmis en onemli heykeltraslarindan biriydi.

Moebius

1921’de Edirne’de dogdu, 1941'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne girdi. Bir yıl sonra heykel bölümüne geçti, 45’de mezun oldu. Paris’e gitti, Istanbul’a dondu. Sonra Bruksel ve derken ver elini Stokholm.

Girdap

1967'den, öldügü 1986 yilina kadar Stokholm Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğretim üyesi olarak calisti.

Sonsuzluk

Bilim ve sanatı biraraya getiren eserleriyle ünlendi, bu özelliğinden ötürü Türk Da Vinci'si olarak anıldı.

Pi

Sanat yasaminda bir cok oduller kazandi, bircok onemli ise imza atti. Anıtkabir'in büyük rölyeflerinden doğu kanadını yaptı.

Anıtkabir'de yaptigi rolyefler

Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü binasının önünde bulunan Akdeniz Heykeli sanatçının Türkiye'de bulunan çalışmalarından en bilinenidir.

Ustad Akdeniz'i yaparken

İlhan Koman’ın 1965 yılından itibaren hem ev hem de atölye olarak kullandığı gemisi ‘M/S Hulda’, sanatçının anısını yaşatmak amacıyla 2009 Nisan’ında Stockholm’den yola çıktı. Koman’ın hayatının 28 yılını geçirdiği gemi; kışı Barselona’da gecirdikten sonra Mart itibariyle demir alarak sırasıyla Napoli, Valletta ve Selanik’e uğradı. 21 Eylül’de İstanbul’a ulaşacak ‘M/S Hulda’ demirlediği tüm kentlerde ‘Hulda Festivali’ adı altında iki temel etkinlik gerçekleştiriyor. Biri İlhan Koman’ın bilimsel eserlerinden oluşan sergi, diğeri gençlere yönelik atölye çalışmaları...

Ilhan Koman'in Hulda'si

İlhan Koman’ın içinde yaşamak amacıyla 1965’te satın aldığı ‘Hulda’, 1905’te yelkenli bir yük gemisi olarak İsveç’te üretilmiş. Kültür mirası olması nedeniyle geminin adı o günden bu yana hiç değişmemiş. Zamanının yarısını tekneyle uğraşmakla geçirmekten yakınan İlhan Koman, en güzel ahşap eserlerini hep Hulda’da yapmış. O eserler şimdi gemide sergilenenler arasında. ‘M/S Hulda’ İstanbul’a varışından sonra gezici bir sanat, kültür, eğitim ve bilim merkezi olarak Türkiye’de kalacak.

Hulda'da Ailesiyle

Can Yücel’in Ilhan Koman icin yazdigi harikulade siir ile veda edelim:

bir evliya

ilhan koman ki tıraşsız heykeltiraş

uçmağa doğru sakallı

elinde bombalarla bebekler

heykel gibi olmayan heykeller

taşınırdı garip maacir

güneyinden kuzeyine kutupların

battı batacak teknesiyle

varmak için edirne'ye

selimiye'ye...

Sonsuzluga...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir konu işlemişsiniz.Bence her Türk'ün bilmesi gereken 100 isimden biri. Maalesef halk dizi karekterlerini bilir,bu hazineleri bilmez :(

leo dedi ki...

varol- nurol aziz blogcu ustadimiz... beynimize isik girdi, yuregimiz gumburdedi...