6 Eylül 2010 Pazartesi

Oslo Opera Binasi



Bakinca hayiflanip “Keske benim sehrimde olsaydi” diyeceginiz binalardan biri.
Konak Meydani’ndaki cirkin Belediye ve Merkez Bankasi binalarini yikip boyle bir sey yapsaydik kotu mu olurdu ?



Oslo Opera Binasi, Oslo’nun merkezindeki Bjørvika semtinde, deniz kiyisinda bulunuyor. Mimarligini, Iskenderiye’deki yeni kutuphanenin de mimari projesini cizen Snøhetta firmasi ustlenmis.



Proje yaklasik 40 donumluk bir alan uzerinde gerceklestirilmis. Bina’nin yapimina 1999 yilinda karar verilmis. Hazirlik asamasindan sonra 2003 yilinda insaata baslanmis ve planlanan bitis tarihinden de once, 2007 yilinda insaat tamamlanmis (Rezalet !). Binanin yapimi asamasinda Norvecliler bir baska buyuk rezalete daha imza atmislar. Binanin yapim maliyeti 4,4 Milyar Norvec Kronu olarak hesaplanmasina ragmen, bina 300 Milyon daha aza, toplam 4,1 Milyar Kron’a maledilmis. Bu yanlis hesaplama sonucunda herhalde Norvec Basbakani gorevinden istifa etmistir (!)
Utanin kendinizden Norvecliler, baskalarina da kotu ornek olmayi birakin !!!



Binanin acilisi Norvec Krali V. Harald tarafindan 12 Nisan 2008’de yapilmis ve tum kuzey sosyetesi, mavi kanlilari ve yoneticileri torendeki yerlerini almislar.



Bina’nin projesi Barselona’da duzenlenen Dunya Mimari Festivali’nde Kultur Mimarisi alaninda buyuk odul kazanmis. Bunun yanisira 2009 yilindaki AB Cagdas Mimari Odulu basta olmak uzere bircok odulun de sahibi olmus.



Bina’nin ana salonu 1364 koltuklu. Ayrica 400 koltuklu daha kucuk bir salonu ve 200 koltuklu bir prova salonu bulunuyor.



Acilisindan bir yil gibi kisa bir sure sonra binayi 1,3 milyon kisi ziyaret etmis. Iste, guzel bir binanin kendi turistini yarattigina dair guzel bir ornek.
Herseyin basi hayalgucu! Hayal etmezseniz, en iyi ihtimalle vasat bir hayati yasarsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Konak Meydanına ne kadar benziyor. İnsan kıskanmaktan kendini alamıyor.