28 Mayıs 2010 Cuma

Tesbih Koleksiyonculugu

Daha once tesbih tutkumdan kisaca bahsetmistim. Simdi biraz daha derine inelim.

Her koleksiyon dalinda oldugu gibi tesbih koleksiyonculugunda da surecler kabaca belli: Merak sarma, az bilgiyle koleksiyon yapmaya calisma (Bu asamada bolca luzumsuz esere sahip olma), saglam bir koleksiyon icin yeterli bilgiye sahip olma, koleksiyon kirliligi yaratan parcalari (ilk basta cok onem verdigin bazi parcalari artik luzumsuz gorup) elden cikarma, temiz ve degerli bir koleksiyona sahip olma.

Tesbih merakimin ilk deprestigi ve konuyla ilgili yeterince bilgiye sahip olmadigim gunlerde aldigim tesbihlerden bazilari:


Sah Maksud tasi



Pres kehribar



Plastik

Su anda bana, "Bosa para vermisim" dedirten tesbihleri alarak neleri almamam gerektigini ogrendim.

Koleksiyonerlik uzun soluklu bir surec. Bu surecte ayni dili konustugunuz bir cok insanla tanisma firsatiniz oluyor. Bunlardan benim icin en onemli olani kuskusuz Mustafa Unver’dir. Tanimaktan ve arkadasi olmaktan buyuk mutluluk ve onur duydugum Mustafa Bey’in asil meslegi tesbihcilik degil. Taninmis bir otomotiv firmasinin dis ticaret bolumunun yoneticisi. Ancak tesbihe olan tutkusu onu tesbih yapimi noktasina tasimis. Tesbih ustaligi icin cok kisa sayilabilecek bir surede de Tesbih sanatinin zirvesine cikti (Bu surece bizzat sahit oldum). Hic suphe yoktur ki, Mustafa Bey su anda tesbih sanatinin bir numarasidir. Tesbih sanatinin bir numarasi olmak demek bu isi dunyada en iyi yapan olmak demektir. Cunku dunyada tesbih sanatinin en ileri oldugu ulke Turkiye’dir (Evet, bir konuda en iyiyiz !)

Mustafa Unver'den fildisi tesbih





Mustafa Unver’in tesbihlerine (eserlerine) baktiginizda tesbihin gercek bir sanat kolu oldugundan suphe duymazsiniz.



1 yorum:

Ali GÜRBÜZ dedi ki...

Mustafa Ünver Ustaya nasıl ulaşabiliriz? Bir telefon ve e- mail de olabilir...En az onun kadar aşığım bu sanata ;) Kısa sürede tespih çekme işini hallettim çok şükür. Oymacılığına hayran olduğum Mustafa ustadan da oymacılığı öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

sevgikitabevi@sevgikitabevi.com.tr
0532 350 86 83
Ali GÜRBÜZ