12 Ağustos 2010 Perşembe

Trans Sibirya III - Moskova'dan Tumen'e

Trans Sibirya Hatti

Kirov Sehri Armasi


Kirov (917 km, Moskova Saati)
Rossiya, Yaroslavkaya Istasyonu’ndan hareket edeli 13 saat 35 dakika oldu ve biz Kirov’a geldik.

Sehrimizin Haritadaki Yeri

Kirov (Rus.Ки́ров, Nufus 466.000) sehrinin eski adi Vyatka. Yanindan sessiz sakin akan nehirden aliyormus eski adini. Su andaki adini ise eski devrimci liderlerden Sergey Mironoviç Kirov’dan aliyor (Sergey Mironoviç Kirov, devrimin, ilk olarak kendi cocuklarini yediginin guzel bir ornegi. Devrim’den kisa bir sure sonra, 1934’de oldurulmus!)

Umumi Manzara

Kirov, Rusya ulasiminin onemli kavsak noktalarindan. Ozellikle de demiryolu ve nehiryolu ulasiminda (Rusya’nin en onemli ulasim kanallarindan biri de nehirler).

Kirov Tren Gari

Kirov ve civari iki konuda cok meshur: Sehir ve cevresindeki yollarin inanilmaz kotulugu ve normalin cok ustundeki ikiz dogurma orani. Ikinci konu nedeniyle Kirov’a “Ikizler Sehri”deniliyormus.

Bu bahaneyle boyle de bir foto kullanmis olduk !

Kirov'dan sonraki duragimiz Perm.





Perm (1397 km, Moskova Saati +2)

Sehrin Armasi

Moskova’dan ayrilali 20 Saat, 20 dakika oldu ve Perm’e ulastik.

Sehrimizin Haritadaki Yeri

Perm (Rus.: Пермь, nufus 990,200 ), Kama Nehri kiyisinda kurulmus bir sehir. Su hayattir, o nedenle de Rusya’daki sehirlerin neredeyse tumunun bir nehir kiyisinda kurulu olmasina sasmamak lazim. Perm Rusya’nin Avrupa bolumunde, Ural Daglari’nin yakininda bulunuyor.

Umumi Manzara

Rusya’nin 13. buyuk sehri ancak nufusu giderek azaliyor (1989’da 1,100,000, 2007’de 990,000).

Kama Nehri Koprusu

Perm Opera ve Balesi, ulkenin en iyilerinden addediliyor. Sehir’de bulunan bircok tiyatro, muze ve galeri sehri tam bir kultur ve sanat merkezi yapiyor. Perm Devlet Sanat Galerisi, sahip oldugu 15-18. yy. resim koleksiyonu ve ahsap heykelleriyle meshur.

Cagdas Sanatlar Muzesi

Rusya'da kullanılan tüm banknotlar Perm’de bulunan matbaada basılmaktaymis.

Ruble

Perm'den Ekaterinburg'a devam ediyor trenimiz.





Ekaterinburg Sehir Armasi

Ekaterinburg (Yekaterinburg, 1778 km, Moskova Saati +2)

Sehrimizin Haritadaki Yeri

Moskova’dan ayrilali 26 saat oldu Kirov ve Perm’den sonra Rusya’nin 5. buyuk kenti Ekaterinburg’a ulastik.

Ekaterinburg'un gokdelenleri

Ekaterinburg (Rus. : Екатеринбу́рг, Nüfusu 1,293,537), Rusya Federasyonu'nun ortabatı kesiminde bulunuyor ve ulkenin önde gelen ağır sanayi merkezlerinden biri. Urallar'daki en büyük kültür merkezi olan Yekaterinburg'ta Urallar A.M. Gorki Devlet Üniversitesi ile Rusya Bilimler Akademisi'nin Urallar kolu gibi yüseköğretim kurumları bulunuyor.



Kharitonov Sarayi

1924 ile 1991 arasinda sehre, Kominist Partisi’nin liderlerinden Yakov Sverdlov’a ithafen Sverdlovsk denmis. Enteresan bir sekilde demiryollari cizelgelerinde hala bu isim kullaniliyor (Aman dikkat, karistirmayalim !)

Eski Tren Istasyonu

Ekaterinburg Urallar’i ulkenin diger kisimlarina baglayan onemli bir kavsak noktasi. Ekonomik gelismeyle birlikte bircok Avrupali havayolu sehre ucmaya baslamis ki, THY’de bunlara dahil.

Umumi Manzara

Sehirde otobus, metro, tramvay ve Marshrutka'dan (Bildigimiz dolmus) olusan gelismis bir ulasim sistemi bulunuyor.

Meshur Gazel markali dolmuslar

Ekaterinburg ayrica Boris Yeltsin gibi bir degeri de Rusya’ya armagan eden sehir.

Yeltsin Clinton'a meshur kahkahayi attirirken...

Yolculugumuz Ekaterinburg'dan Tumen'e dogru devam ediyor, hadi hayirli yolculuklar...





Sehrin armasi

Tümen (2104 km, Moskova Saati +2)

Haritadaki yerimiz

Guzel Ekaterinburg’dan ayrilali 3 saat 30 dakika, Moskova’dan ayrilali 1 gun 6 saat 30 dakika oldu, simdiki duragimiz Tumen.

Ayni evi Kars'ta da gorebilirsiniz!

Tumen (Rus.Тюме́нь, Nufus 609,100 ) Tura Nehri kiyisinda bulunuyor. Rusya’nin Sibirya’da kurdugu ilk sehir. 16 yy’da Rusya’nin Sibirya’ya acilimini (Isgalini ?) desteklemek icin kurulan bir us/sehir. Kuruldugundan beri cok onemli bir yerlesim olmus. Kara ve su ulasiminin onemli bir kavsaginda olmasi nedeniyle, cok kisa bir surede askeri bir yerleskeden ticari ve sinai acidan onemli bir sehir haline donusmus.

Tumen Hökümat Konagi

II. Dunya savasinin baslamasiyla Tumen, Hucumbotlar, kargo gemileri, mobilya, deri ve kurk giysilerin uretim merkezi olmus. Ayrica cephden uzak olmasi nedeniyle yarali askerlerin tedavisi Tumen’de bulunan hastanelerde yapilmis, bu nedenle de adi Hastane Sehir’e cikmis.

Umumi Manzara

Tumen Moskova’dan 2100 km. uzakta olmasina ragmen, askeri ve ekonomik yapisi itibariyle surekli olarak Baskent’le iliski icerisinde oldugundan, sehirde kullanilan Rusca’da neredeyse hicbir farklilasma, aksan ortaya cikmamis. Sehirde kullanilan Rusca ile St. Petrsburg veya Moskova’da kullanilan Rusca tamamiyla ayniymis.

Tumen Tren Gari

Sehir’de Ruslarin yanisira buyuk bir Ukraynali ve Tatar nufusu da bulunuyor.
Sehir’de (Adet uzerine) bircok muze, galeri, tiyatro vb. sanat merkezi bulunuyor. Sehir’deki sirk, Rusya’nin en iyilerinden olarak adlandiriliyormus.
Trenimiz Tumen’den sonra Omsk Sehri’ne dogru yola koyuluyor, aman ha, Tumen’den hanima kurk alacagim diye treni kacirmayin.

Yarin Tumen'den Omsk'a dogru devram ediyoruz. Simdilik musaadenizle, ben semaver'e kadar gidip cay alacagim (Rusca konustum, bilmiyorum anladiniz mi)...

Hiç yorum yok: