13 Ağustos 2010 Cuma

Trans Sibirya IV - Tumen'den Krasnoyarsk'a

Trans Sibirya Hatti

Saatler hizla akip gidiyor. Trenimiz artik Sibirya’nin orta bolgelerine dogru ilerliyor. Dun, Tumen’den Omsk’a hareket etmistik. Moskova’dan hareket etmemizin uzerinden 38 saat gecti ve iste Omsk Istasyonu’na giriyoruz.

Sehrin Armasi

Omsk (2676 km, Moskova Saati +3)

Haritadaki yerimiz

Omsk (Rusça: Омск, Nüfus 1.131.100) Sibirya'nın güneybatısında bulunuyor ve Novosibirsk'ten sonra Sibirya'nin en büyük ikinci şehri.
Omsk, Mogolistan’dan dogup Kuzey Buz Denizi’ne akan Irtis ve onun kollarindan biri olan Om Nehirleri’nin arasinda bulunmakta.

Omsk Limani

Trans Sibirya Demiryolu, icinden gectigi her sehre bereket getirmis. Omsk da bunun istisnasi degil. Gerek Trans Sibirya Hatti, gerekse iki buyuk nehir, Omsk’un dunyayla baglantisini sagliyor.

Tren Gari

Ozellikle bu iki buyuk nehir sayesinde Kazakistan’dan gelen komur ve diger madenlerle bolgedeki petrol, dogalgaz ve kereste dunya piyasalarina gonderilebiliyor. Bölge’de büyük altın madenleri bulunuyor ve bu da sehrin degerine degere katiyor.

Omsk Süreyya Plaji

Sehir Çarlık Rusyası zamaninda Batı Sibirya Valiliği'inin merkeziymis. 1917 devriminden kisa bir sure sonra, yenilgiye ugrayan Beyaz Ordu tarafindan burada bir hukumet kuruluyor ancak bu hukumet uzun omurlu olmuyor, 1919’da Kizil Ordu idareyi ele aliyor.
Sehrin baska bir onemli tarafi da Dostoyevsky’nin 1849-1854 yillari arasinda burada surgunde bulunmasi.

Sehir Tiyatrosu

Saatimiz neredeyse oglen 12:00’yi gosteriyor. Trenimiz Omsk’dan Sibirya’nin en buyuk sehri Novosibirsk’e dogru hareket ediyor. Biz de gidip Yemek vagonunda birseyler atistiralim bari.

Biraz peynir, biraz salam, bir yaprak maydanoz, iki-uc de yarim zeytin. Yaninda da buz gibi bira varsa daha ne isterim...

Hiss oole zafer isareti falan yapiyosunuz da 2002 Dunya kupasini ne cabuk unuttunuz...

Novosibirsk’de gorusuruz...






Sehrin Armasi

Omsk’dan hareket etmemizin uzerinden 7 bucuk, Moskova’dan hareket etmemizin uzerinden neredeyse 46 saat gecti ve Novosibirsk’e ulastik.


Haritadaki Yerimiz

Novosibirsk (3303 km, Moskova Saati +4)

Izgara Metodu kullanilarak yapilan klasik Rus Sehri

Novosibirsk (Rus.:Новосибирск) Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti ve Rusya'nın Moskova ve Saint Petersburg'dan sonra, 1.425.600 kişilik nüfusuyla en büyük üçüncü kenti.

Nehir Hatlari Vapuru

Burasi da Trans Sibirya Hatti sayesinde yoktan var olan sehirlerden. Sehir, 1893'te Ob Nehri civarlarında, yapılmakta olan trans Sibirya demiryolu köprüsü mevkiinde kuruldu.

Novosibirsk Opera ve Balesi

Rus arkadaslar ilk baslarda isim konusunda biraz kafa karisikligi yasamislar ve sehrin adini surekli degistirmisler: Başlangıçta şehrin adı Çar III. Aleksander onuruna Aleksandrovskiy olmus, 1895'ten sonra şehrin adı yeni çar olan Çar II. Nikolay onuruna Novonikolaevskiy'e çevirilmis, 1903'te şehrin yeni konumu belirlenmis ve 1925'te ismi Novonikolaevsk Novosibirsk olarak tekrar değiştirilmis. 1926’da ise bugun kullanilmakta olan Novosibirsk (Sibirya’nin Yeni Sehri) adini almis.

Novosibirsk'in Modern Yapilari

1917’lerdeki ic savas sirasinda sehirde tifus ve kolera yuzunden binlerce kisi olmus Ob Nehri uzerindeki kopru yok edilmis. 1919’da Kizil Ordu kesin idareyi ele almis.

Tren Gari

Sehir, Sibirya’da bulunmanin etkilerini iliklerine kadar (!) hissediyor. -40 derecelik kis sicakliklari vakayi adiyeden.

Eskiden buralar hep dutluktu. Bir de su hale bak, her yere bina diktiler.

Sehir’de oldukca onemli bir hayvanat bahcesi bulunuyor. Burada yaklasik 4000’in uzerinde hayvan turu bulunuyor. Bunlardan da 32 tanesin soyu tukenmek uzere.
Burasiyla ilgili bir de enteresan hikaye var. Cape Aslani adiyla bilinen ve soyunun tukendigi zannedilen bir aslan turunun en yakin akrabasinin bu hayvanat bahcesinde bulundugu tespit ediliyor. Buradaki aslan ailesi hayvanat bahcesinde oldukca genis bir acik alanda yasiyor ve kisin −49 dereceden yazin +36 dereceye kadar inanilmaz bir sicaklik araliginda yasamaya alismis durumdalar. Burada bulunduklari 40 senelik sure zarfinda 60’dan fazla yavrusu olan bu ailenin bazi fertleri, su anda Cape Aslani’ni cogaltma projesinde de kullaniliyor (Yani bir nevi seks objesi olarak kullaniliyor zavallilar !)

Cape Aslani gibi yeleleri siyah olan Atlas Aslani

Novosibirsk’ten sonraki duragimiz Krasnoyarsk.





Sehrin Armasi

Novosibirsk’den hareket etmemizin uzerinden 7 saat 10 dakika, Moskova’dan hareket etmemizin uzerinden 58 saat gecti. 4. gunun sabahindayiz ve artik Krasnoyarsk’a giriyoruz.

Haritadaki Yerimiz

Krasnoyarsk (4065 km, Moskova Saati +4 )



Krasnoyarsk (Rus.: Красноя́рск, Nufus 948,500) Yenisey Nehri’nin kiyisinda bulunuyor. Sibirya’nin ucuncu buyuk sehri. 1628 yilinda Rusya’nin, Sibirya bolgesindeki oncu kalelerinden biri olarak kurulmus. Bolgede altinin bulunmasi ve Trans Sibirya Demiryolu’nun gecmesiyle, gelismesi arşı alaya cikmis. Ayrica cok onemli Aluminyum yataklarina da sahip.

Dunyanin yuvarlak oldugu bu resimle kanitlanmis oldu.

1749’da civarda tam 700 kg. Agirliginda bir goktasi yekpare halde bulunmus adina da Krasnoyarsk goktasi denmis !

Kriptonit mi yoksa bu !

Carlik zamaninda sehir bir surgun yeri imis. Bu ozelligini, siddetini artirarak Stalin zamaninda da devam ettirmis. Burada siyasi suclular icin calisma kamplari bulunmaktaymis.

Ruslar Yenisey Uzerine 3.Kopru Yapmayi Tartisiyorlarmis !

Sehrin yaninda kuruldugu Yenisey Nehri’nden de kisaca bahsedelim. Yenisey, Kuzey Buz Denizi’ne akan en buyuk nehir sistemi. Adeta Sibirya’yi sekillendiriyor. Mogolistan’da doguyor ve tum Sibirya’yi bir uctan digerine katettikten sonra, buyuk bir korfez olusturarak Kuzey Buz Denizi’nin bir bolumu olan Kara Denizi’ne dokuluyor. En derin yeri 24 m.



Bu kadar bilgi insani aciktirir. Musaadenizle biz yemek vagonuna gecelim ve soyle guzel bir rus kahvaltisi yapalim.

Yaninda bir de cay oldu mu ...

Bir sonraki duragimiz, trenden inip 3-4 gun boyunca Baykal golu cevresini gezmek icin us olarak kullanacagimiz Irkutsk sehri olacak. Pazartesi gorusuruz.

Hiç yorum yok: