9 Ağustos 2010 Pazartesi

Eron Sikkeleri

Ari figuru, ustten, EF. Dort odali zimba (Ephesus,M.Ö. 500-420)


Tesbih merakimdan bahsetmistim sizelere. Kendi koleksiyonum nicelik olarak cok buyuk sayilmasa da nitelik olarak hic de yabana atilamaz (Sevgili Mustafa Unver’e sukranlarimla).Bir koleksiyoner ne biriktirirse biriktirsin hem nicelik hem de nitelik olarak en guzel parcalara sahip olmak ister. Bunun icin cok zaman, cok para, cok emek harcamak gerekir. Ama en onemlisi bir yerlerden baslamak. O ilk, kucuk adimi atmadan hicbirsey olmuyor.


Kanatli at, saga dogru. Kare zimba icinde 12 yaprakli papatya (Erytrai, M.Ö. 480-450)


Ne koleksiyonu yaptiginiz onemli degil, koleksiyonculukta ortak payda tutku. Ister tesbih, ister tablo, ister gazoz kapagi, isterseniz araba koleksiyonu yapin, tutku bu isin olmazsa olmazidir.


Saga dogru oturan grifon (Kartal basli aslan), sol ayak one dogru kalkmis. Ortada Kantaros, etrafinda Thi Diogenhs.(Teos, M.Ö. 375-350)


Bugun size bu tutkulu insanlardan birini tanitmak istiyorum: Kamil Eron. Sevgili Kamil Eron Turkiye’nin en onemli sikke koleksiyoncularindan biri.


Roma tarzi erkek portresi saga dogru, etrafinda ...siredunya veddin Artuk Aslan. El- Nasir Lidinallah Emir-ul muminin el-melik el-kamil Nasireddin Muhammed bin Eyup, Etrafinda ... Sene... (Artukogulları, Hicri 620)


Su anda koleksiyonunda 3000 dolayinda Anadolu darbli (Her koleksiyonun kendi jargonu var dogal olarak. “Anadolu darbli” deyiminin Anadolu’da basilmis demek oldugunu dusunuyorum) sikkesi bulunuyor. Sahip oldugu koleksiyon bu anlamda dunyanin en onemli koleksiyonlaridan biri.


Elinde mizrak tutan atli suvari, saga dogru. Es-sultan'ul muazzam Kilic Arslan bin Mesud (Anadolu selcuklu)


Koleksiyonunda antik sikkelerde Ionia, Mysia, Aiolis, Lesbos; İslami sikkelerde Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Anadolu Beylikleri ve Osmanlılar agirlikli olarak yer aliyor.


Ok atan suvari tasviri, saga dogru, etrafinda Es-sultan'ul azzam Rukneddunya Veddin Kilic Arslan bin Keyhusrev Kasim emir'ul muminin.(Anadolu Selcuklu, 4. Kilicarslan, Hicri 646)


Bunlarin yanisira Musul, Erbil gibi yıllar boyu Türk toprağı olan bolgelere ait sikkeler de bulunuyor.


Elinde hilal tutan bagdas kurmus insan figuru, cepheden. Kaan'ul azam Abaka Ilhan'ul muazzam.(Ilhanli Devleti, Abaka Han devri)


Koleksiyonculuk insana, ilk basta hic dusunmedigi bazi yetilerde kazandiriyor. Ornegin tesbih koleksiyonculugu yaparken kendimi bir anda Bakalit (Bakelite) , katalin (Catalin) gibi kimyasal urunlerin ne oldugunu anlamaya calisirken buldum. Ayni sureci Kamil Eron da yasamis. O da yaptigi koleksiyonun dayatmasiyla islami sikkelerinin (Selçuklu, beylik ve İlhanlı) tarih ve darplarının çoğunu okuyabilmeye baslamis.


Çift basli kartal. Hullide mulkehu duribe Tire. (Aydınoğulları, Tire, Hicri 822)


Sevgili Kamil Eron, sahip oldugu sikkeleri, hazirladigi cok guzel bir sitede sergilemekte. (www.eroncoins.com)


Kelime-i tevhid. Sultan Eretna(Uygurca) Halledallahu mulkehu, etrafinda, Duribe Bayburt sene seb'a erbain seb'a mie. (Eretna Beyligi, Bayburt, Hicri 747)


Bu siteyi yapmaktaki amacinin “Ozellikle Anadolu Selçuklu ve Beylikler üzerine çok sınırlı kaynak bulunabilmesi ve bu bilgilerden de, genellikle parça parça olmalari nedeniyle faydalanmanın çok zor olması nedeniyle bir envanter çalışması yapmak ve liste oluşmasıni sağlamak” oldugunu belirtiyor.


Ortada yildiz, etrafinda Duribe Konya halledallahu mulkehu. Ortada kare, etrafinda akibeti hayr ola. (Karamanoğulları, Konya)


Kamil Eron, müzeye kayıtlı bir koleksiyoncu ve dolayisiyla sahip oldugu tum eserler de muzeye kayit ettirilmis durumda.


Saadet dugumu motifi. Dort adet simetrik palmet motifi.(Menteseogullari)


Kamil Eron'un sikkeler hakkinda cesitli kaynaklarda yazmis oldugu bircok makalesi de bulunuyor.


Mehmed bin Murad Han azze nasruhu 875. Hullide mulkuhu duribe Konstantiniye. (Osmanli, Fatih Sultan Mehmet, Hicri 875))


Kendisine bu cok zahmetli ve bir o kadarda zevkli ugrasinda basarilar diliyorum...


Azze nasruhu duribe Tunus, sene 1033. Sultan Murad bin Ahmed Han (Osmanli, 4. Murad, Tunus, Hicri 1033)


www.eroncoins.com

2 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel ve de güzide bir koleksiyon anladığım kadarıyla. bu yazıya "mandol" figürünü ararken ulaştım. acaba bu figür hakkında bilgi alabileceğim bir adres, isim, kitap... önerebilir misiniz? NOT:mandol Hintlilerin hastaları iyileştirmek için hastanın baş ucuna çizdikleri ve hasta iyileşene kadar muhafaza ettikleri figür.

Adsız dedi ki...

ben az önceki yorumu yazarken adres ve isim bırakmayı unuttum affola. elif ece sarana rocky26.blogcu.com adresinden ya da e.e.s_26@hotmail.com hesabından bana ulaşabilirsiniz.