18 Ağustos 2010 Çarşamba

Trans Sibirya V- Krasnoyarsk'dan Irkutsk'a

Krasnoyarsk’dan hareket eden trenimiz artik, Baykal Golu’nun yakinlarindaki Irkutsk sehrine ulasiyor.

Sehrin Armasi

Irkutsk (5153 km, Moskova Saati +4 )



Irkutsk (Rus. : Ирку́тск, Nufus 593,604) Rusya’nin Sibirya Bolgesi’ndeki en buyuk sehirlerinden. Yenisey Nehri’nin kollarindan biri olan Angara (Allah Allah cok tanidik geldi !) Nehri’nin kiyisinda, Baykal Golu’nun 72 km. kuzeyinde bulunuyor.

Umumi Manzara

Irkutsk’un gecmisi 1600’lu yillara dek uzaniyor, yani simdiye kadar ugradigimiz sehirlere kiyasla epey eski diyebiliriz.

Gaziler Bulvari

Sehir 1652 yilinda altin ticareti ve Buryatlar’dan kurk vergisi toplamak icin kurulmus. (Buryatlar bizim cok uzaktan akrabalarimiz. (Yul Brynner de bir Buryat !) 450,000 civarindaki Buryat, Buryat Cumhuriyeti’nde yasiyor. Trenimiz Irkutsk’dan sonra Baskentleri Ulan-Ude’ye de ugrayacak )

1900'lerin baslarinda bir Buryat Ailesi

Irkutsk’un Moskova ile ilk baglantisi, 1760’da insaa edilen “Sibirya Yolu” ile kurulmus. Bu sayede Cin ile ticari iliskiler patlamis, bu da sehri zenginlestirmis.

Daha once boyle binalar yapiyorlarmis...

Bir de bugun yaptiklarina bakin...

19. yy.’in baslarinda (Turkce’ye Dekambristler olarak gecen) bircok sanatci, devlet memuru ve soylu Irkutsk’a surgune yollanmis. Suclari ise Car I. Nikolas’a karsi 26 Aralik (Dekamber !) 1825’de ayaklanmaya katilmis olmalari. O kadar coklarmis ki Sehirde, her 2 Irkutsk’luya karsilik bir surgun yasamaktaymis. Dogal olarak, Sehrin entellektuel ve sosyal hayatinin gelismesinde cok onemli katkilarda bulunmuslar. Dekambristlerden geriye, az sayida, harikulade ahsap islemeli ev kalmis.

Dekambristler'den kalan evlerden biri

Sehrin gelisimi, 1898’de ilk trenin sehre ulasmasiyla zirve yapmis ve sehre “Sibirya’nin Paris’i”denmeye baslamis (Yani bir nevi Erzurum).

Irkustk Gari

Baykal golunu ve cevresini gezmek icin Irkutsk’da 2-3 gunluk bir mola veriyoruz.


"Sibirya'nın Mavi Gözü"



Sibirya bolgesini sekillendiren en onemli cografi yapilardan ve Dunya'nin gercek hazinelerinden biri: Gezmeye doyulamayacak Baykal Golu...

Tesekkurler NG !

Baykal Gölü (Rus. :о́зеро Байка́л), 1,620 m.’lik derinligi ile dünyanın en derin gölü. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km². Dünyadaki içme suyunun yaklaşık %20 si bu golde toplanmis durumda.

Buz tutan Gol'un alti

Baykal’in ustunde irili ufakli 27 ada bulunuyor. Bunlardan en buyugu 72 km.’lik uzunlugu ile Olkhon Adasi. Gol, toplam 330 nehir tarafindan besleniyor. Ancak Gol’den tek su cikisi var o da Angara Nehri’nden.

Kutsal Olkhon Adasi'nda Saman ayini

Baykal Golu’nde 1.085 tur bitki, 1.550 tur canli yasiyor ki bunlarin % 80’i endemik. Gol, bu canli cesitliligi nedeniyle “Rusya’nin Galapagos’u” olarak biliniyor ve 1996 yilinda UNESCO tarafindan Dunya Mirasi Bolgesi olarak kabul edilmis.
Kisaca Golun sahip oldugu rakamlar inanilmaz.

Trenimiz Baykal Golu kiyisinda

Gol’de yasayan canlilardan en dikkat cekeni Baykal Foku. Baykal Foku, Baykal Golu haricinde sadece St, Petersburg yakinlarindaki Ladoga Golu ve Finlandiya’daki Saimaa golunde yasayan foklarla birlikte, tatli suda yasayan 3 fok turunden biri.

Baykal'in guzel gozlu foklari

Baykal Foku yada yerel ismiyle Nerpa’nin Baykal Golu’ne nasil geldigi halen cozulemeyen bir gizem. Toplam nufusunun 60.000 dolayinda oldugu dusunuluyor. En buyuk tehdit kacak avcilik.

Soguk hava, normal foklardan daha kalin bir kurke sahip olmalarina neden oluyor.

Goldeki en onemli su urunlerinden biri, bir tur alabalik olan omul baligi. Bu balik ozellikle tutsulenerek tuketiliyor.

Omul Baligi

Golun cevresinde bircok sicak su kaynaklari bulunuyor. Gol guclu bir bio filtre gibi hareket ederek kendi sularini temizleyebiliyor ve bu sayede sulari bazi yerlerde icilecek temizlikte.

Golun kristal sulari

Golun cevresinde cok genis ormanlar bulunuyor. Bu da kagit ve kereste sanayinin gelismesine neden olmus. Gol icin en buyuk tehdit, atiklarini herhangi bir aritmaya tabi tutmadan dogrudan gole yollayan bu fabrikalardan geliyor.



Gol sadece Rusya'nin degil dunyanin en buyuk zenginliklerinden biri. Dolayisiyla, binlerce kilometre uzakta olsa da(Gitmesek de, gormesek de), kalbimizin bir kosesinde her zaman yeri olmasi gereken hazinelerden biri...

Buz tutan Baykal'in ustunde

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tam bir bilgi ziyafeti idi. saolasin. mehmet

WiLdHoney dedi ki...

3000 ziyaretçi olmuş bu arada....