20 Eylül 2010 Pazartesi

Raffles’a gidiyoruz…



Coktan beri yolculuga cikmadik, soyle Singapur’a dogru bir uzanalim isterseniz.



Bircok insan sadece bir binayi gormek, belirli bir lokantada yemek yemek, bir muzeyi gezmek icin seyahat ediyor. Singapur elbette tek basina da gorulmeyi hakeden bir yer ancak Singapur’un Raffles Hotel’i var.
Bu yolculugumuzda sadece Raffles Hotel’de kalmak, yarattigi geleneklerden bazilarini yasamak icin Singapur’a gidiyoruz.

Raffles Grill

Raffles Hotel, adini modern Singapur Sehri’ni kuran Sir Stamford Raffles’dan aliyor. Ilk olarak kolonyal tarzda 10 odali bir bungalow olarak 1887’de insa edilmis. 1899’da bugunku halini almis. Dunyanin en gelenek sahibi, luks ve muhtesem restoranlarina sahip otelleri arasinda hep ilk siralarda.



Ilk kuruldugunda deniz kiyisindaymis, su anda 500 m. kadar iceride kaliyor.



1930’lara kadar Asyalilar’in otele girmesi yasakmis. Daha sonra 1942’de Japonlar Singapur’u isgal ettiklerinde bu yasak otomatik olarak ortadan kalkmis !!! Isgal sirasinda Japonlar, otelin adini Syonan Ryokan (Jap. Guneyin Isigi Oteli-Aslinda bu isim daha guzelmis !) olarak degistirmisler.

Long Bar

Otel 1987’de Hukumet tarafindan Ulusal Anit olarak ilan edilmis. 1989’da, toplam 160 milyon dolara mal olan bir yenilemeye tabi tutulmus. 1995’de tekrar acilmis. Yenileme sirasinda tum odalar suit haline donusturulmus, ozel dokunmus el halilari ve antika parcalarla tefris edilmis, zeminleri tik agaci ile kaplanmis.16 Eylul 2007’de 120. kurulus yildonumunu kutlamis.

Raffles Suit

Otelin Elizabeth Taylor’dan Beyonce’ye, Rudyard Kipling’ten Kralice Elizabeth’e kadar bircok cok sohretli musterisi olmus dogal olarak.


Tiffin Room

Bu kadar eski bir otelin kendi geleneklerini yaratmasina sasmamak lazim. Tiffin da bunlardan biri.

Tiffin, somurge donemi Hindistani’nda dogmus bir kelime. Ogle yemegi veya gun icinde yapilan hafif atistirmalar icin kullaniliyor. Uzakdogu’da tiffin ikram edilen kafe veya lokantalara Tiffanys deniyor. Raffles Otel’in tiffinlari o kadar meshur ki, Otel’le tiffin kelimesi ozdeslesmis durumda. Otel’in ana yemek salonunun adi 1976’dan beri Tiffin Room. Bu bolum, otelin 1930’lardaki fotograflarina bakilarak ve o donemin ozellikleri goz onunde bulundurularak dizayn edilmis.

Singapore Sling

Raffles Otel’in alamet-i farikalarindan biri de Singapore Sling kokteyli. Singapore Sling’in mucidi, otelin meshur“Long Bar”inin barmeni Ngiam Tong Boon. Ilk olarak 1915’de yapilmis.

Bahcenin sakin bir kosesinde Singapore Sling yudumlamak...

Orijinal recete cesitli degisikliklere ugrayarak gunumuze dek gelmis ve dunya capinda sohret kazanmis. Kokteylin iceriginde Cin, Cherry Heering ve Bénédictine gibi likorler ve ananas suyu kullaniliyor.

Singapur'dan sevgilerle...

1 yorum:

leo dedi ki...

oralara kadar gittik ama... o zamanlar, yol gostericimiz "zevk erbabi" ustadimiz olmadigi icin, 'mal' gibi bakinip donduk :) bi dahaki sefere, hic degilse 'sling' kokteyli icin ugramaliyiz !..