20 Ekim 2010 Çarşamba

Bir Katalan Dehası: Gaudi !

Señor Gaudi

Barselona’yi Barselona yapan en onemli iki sey herhalde Barselona Futbol Klubu (Ki kendilerini bir “Futbol klubunden de ote” diye tanimlarlar) ve mimar Antoni Gaudi’dir. Gaudi’siz bir Barselona, Barselona’siz bir Gaudi dusunulemez !

La Sagrada Familia'dan Barselona (Foto: Bendeniz)

Gaudi’nin eserleri adeta masallardan cikmis gibidir. Bir insanin yaraticilikta sinir tanimazliginin en guzel orneklerinden bazilarini Gaudi vermistir.

Casa Milà veya La Pedrera (Tas Ocagi)

Peki Gaudi, Dali, Miro, Tapies gibi dehalari bagrindan cikartan Katalanlardaki bu yaraticilik geni nereden geliyor, o da ayri bir merak konusu.

Casa Milà'nın Bacaları !

Biraz ansiklopedik (Vikipedik !) bilgi:
Antoni Gaudí, İspanya’da Art Nouveau akımının öncüsü olan ünlü Katalan mimardır. Barselona’nın en ünlü mimari eserlerinin yaratıcısıdır.

Casa Milà'nın Catisinda bir Akdeniz Guzeli

25 Haziran 1852’de Katalonya’nın Reus kentinde doğmuştur. Bir bakır ustasının oğludur. 1869’da başladığı mimari eğitimi, askerlik hizmeti ve çeşitli nedenlerle sekiz yıl sürmüştür.

Güell Parkı'nin masalsi girisi

1878’de eğitimini tamamladığı Barselona kenti, tüm sanatsal etkinliklerinin merkezi olmuş ve kişiliğinin gelişiminde büyük yer tutmuştur.

Güell Parkı'nda dunyanin en uzun banklari

O dönem, Barselona’da özellikle tekstil endüstrisinin gelişmesiyle orta sınıfın güçlendiği, zenginliğin ve şehirsel gelişimin arttığı bir dönemdi.

Güell Parkı'nin girisindeki kurbaga/semender/ejderha

Gaudí, Fransız mimar Eugene Viollet-le-Duc ve “süsleme, mimarinin kaynağıdır” diyen İngiliz düşünür John Ruskin’in fikirlerinden etkilenmiştir. Zamanla 19. yüzyılın baskın tarihi stillerinin ötesine geçerek, kendi sınıflandırılması güç estetiğini yaratmıştır.

La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katedrali, etrafinda vinc olmayan ender goruntulerinden.

İlk önemli eseri, Vicens ailesi için 1883-1888 tarihleri arasında yaptığı Barselona’daki Casa Vicens adlı yazlık ev idi. Daha sonra Eusebi Güell adlı sanayici ile güçlü bir ilişki kurarak bu aile için yaptığı eserlerle Barselona’da prestij edinmiştir. Bu eserler, Güell Pavilyonu, Güell Sarayı, Güell Mahzeni, Colonia Güell Türbesi ve Güell Parkı’dır.

Katedralin kulelerinden ikisi

Diğer önemli eserleri arasında Teresano Koleji, kendisine yılın binası ödülünü kazandıran Celvet Evi, Bellesgurad Villası, Battlo Evi ve La Pedrera (Tas Ocagi !) adıyla bilinen Casa Milà bulunur.

Kulelerden ayrinti

En ünlü eseri ise hayatını adadığı, yapımı halen süren (Ve de sanki bir yuzyil daha devam edecekmis gibi gorunen) La Sagrada Familia katedralidir.

Harikulade Casa Battlo, Battlo Evi

Gaudí, 1882’de Francesc de Paula Villar y Lozano tarafından yapımına başlanan bu kiliseyi tamamlama işini 1883’de üzerine aldı.Gittikçe daha fazla zamanını bu esere ayıran Gaudí, 1908’de başka proje almayı bıraktı ve 1926’daki ölümüne kadar sadece La Sagrada Familia ile uğraştı.

Casa Battlo'nun Catısı

Gaudi, tüm mimari bilgisini karmaşık semboller sistemi ve inancın gizemlerine ilişkin görsel açıklamalarla birleştirerek bir 20. yüzyıl katedrali yaratmayı arzuluyordu.

Casa Battlo'nun inanilmaz Balkonlari

Sadece tüm enerjisini esere ayırmakla kalmadı, stüdyosunu da inşaata taşıdı. 7 Temmuz 1926'da, 74 yaşında bir tramvayin çarpması sonucu, projesini tamamlayamadan öldü ve La Sagrada Familia'ya gömüldü.
Katalunya seninle ne kadar gurur duysa az. Toprağın bol olsun…

Palau Guell yani Guell Sarayi'nin Bacalari !

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Gaudi yaratıcı olduğu kadar yakışıklı da. Eserleri birer masaldan fırlamış gibi. Bu arada fotograflar da çok hoş.

leo dedi ki...

aahhh, barca barca, al bizi avucuna...