4 Ekim 2010 Pazartesi

İspanya Meydanı



Ispanya’da gordugum sehirler arasinda Barcelona’dan sonra en begendigim sehir Sevilya’dir (Onlarin soyleyisiyle Seviya, kokeni Arapca Isbiliye). Yaz aylarindaki bunaltici havasini saymazsaniz, yeryuzunde insan eliyle yaratilan en guzel yerlerden biridir. Sehirdeki bircok guzelligin arasinda favorim Ispanya Meydani, Plaza de España’dir.



Plaza de España, 1928 yilinda, 1929 yilindaki Latin Ulkeleri Fuari icin, Neo-Mudéjar tarzinda insa edilmis devasa bir sergi kompleksi.



Efendiim, madem Neo-Mudéjar gibi alengirli bir laf ettik, burada genis bir parantez acalim ve aciklayalim.
Hepimizin cok iyi bildigi gibi Emeviler Iber yarimadasi’na 711 senesinde cikiyorlar. Komutanlari Tarik bin Ziyad Iber yarimadasina ciktiktan sonra geri donme sanslarini ortadan kaldirmak icin gemileri yaktiriyor, sonra da askerlerine (Arkanızda düşman gibi deniz, önünüzde deniz gibi düşman. Nereye kaçacaksınız? ) diye baslayan tarihin en gaza getirici konusmalarindan birini yapiyor. Cikis o cikis, 711’den 1492 yilina kadar Iber yarimadasi Emevi Emirleri tarafindan yonetiliyor. 700 yildan fazla Musluman Araplar tarafindan yonetilmek Iber yarimadasindaki hayati cok fazla etkiliyor. Konusulan dilden, mimariye, insan tiplerinden yer isimlerine kadar cok derin etkileri bugun bile gormek mumkun.

Endulus'te Raks. Flemenko'nun, Arapca Fellah Mengü'den geldigini, bunun da Kacak (Veya ölümsüz)Köylü anlamina geldigini biliyor muydunuz !

Mudéjar, Arapca mudeccen kelimesinden turemis Ispanyolca bir kelime. Kalanlar demek. Ispanyol’larin Iber Yarimadasi’nin hakimiyetini Muslumanlar’dan geri almalarindan sonra, burada kalan Muslumanlari (Ve de onlarin kulturlerini) tanimlamak icin kullaniliyor.



Mudéjar tarzi 1900’lu yillarin baslarinda tekrar gozde oluyor. Boylece mimaride Neo-Mudéjar tarzi gundeme geliyor. Dunyanin bir cok sehrinde bu tarzda mimari ornekler veriliyor. Iste Plaza de España boyle bir kompleks.



Sevilya sehrinin guney kismi 1929 yilindaki Latin Ulkeleri Fuari icin yeniden duzenleniyor. Yeni bulvarlar, parklar, bahceler yaratiliyor. Bu parklardan biri olan Maria Luisa Parki’nin icinde ise Ispanya Meydani olusturuluyor.



Ispanya’nin o donemde sahip oldugu endustri ve teknolojiyi sergilemede kullanilan devasa kompleks, Aníbal González tarafindan dizayn edilmis (Topragi bol olsun).



Bir yarim daire seklindeki bu kompleksin dis kisminda devasa bir bina, binanin meydana bakan kisminda, Ispanya’nin o zamanki tum sehirlerinin simgelerinin bulundugu minik koseler, meydanda cok buyuk bir cesme, cesmeden akan sularin olusturdugu kanallar ve kanallarin ustunden gecen kopruler bulunuyor. Tum bu ogelerin uzerinde, muhtesem seramikler ve ciniler bulunuyor.



Ispanya Meydani, Plaza de España’da bulunan binalardan bir kismi gunumuzde Belediye binasi olarak islev goruyor.



Meydan o kadar zamanın otesinde bir guzellige sahip ki bazi filmlerde cok dogal bir sekilde kullanilabilmis.

Yildiz Savaslari, Bolum II: Klonlarin Saldirisi

5 yorum:

WiLdHoney dedi ki...

Blog'dan kazandığım süper bilgisayarımla netten biraz araştırdım, resimlerine falan baktım, uffff diyorummm, güzelmiş....
Teşekkürler...

leo dedi ki...

bravvooo, gezdir bizi, erbabimiz; biz oturalim, tatlim, balim !..

Adsız dedi ki...

Bayıldım meydana, sayenizde rehberle gezmiş gibi hissettim kendimi. Teşekkürler

ebrubelen dedi ki...

Çok güzel yaaa. Gitmiş görmüş kadar oldum.

Unknown dedi ki...

bende gezgin biriyim ve fotografciyim, gercekten cok guzel, rusya omsk şehrinde sureyya plajini nerden cikardiniz meraketti..?esim ordan kuznimde sureyya ismi.. sanirim bir benzetme.omsk gorsellerde cikiyor