1 Kasım 2010 Pazartesi

Heykel mi ?!



Ron Mueck’den, 2003’de Londra’daki Ulusal Galeri’de actigi sergisi sayesinde haberim oldu. Heykellerinin gercekligine inanamamis, tum diger ziyaretciler gibi ben de onlara dokunmak icin can atmistim. Diger ziyaretcilerden farkli olarak ben Turk oldugum icin bu istegimi gerceklestirmis, salonda bulunan gorevlilerden de hakettigim fircayi yemistim.



Ronald “Ron” Mueck 1958 yilinda Avustralya’da dogmus. “Hipergercekci Heykeltras” olarak nitelendiriliyor ! Her biri digerinden olcek olarak farkli olan heykellerinin ortak yonu son derece gercekci olmalari.



Kariyerinin ilk yillarinda Avustralya TRT’sine (!) cocuk programlari yapmis. Bu programlarda kendi imalati olan kuklalari oynatmis ve seslendirmelerini yapmis.



Daha sonra Londra’ya tasinarak kendi sirketini kuran Mueck, reklam sektoru icin animasyonlar yapmaya baslamis.



Gercekci heykeller yapma konusundaki tutkusu ile kucuk heykelcikler uretmeye baslamis. Uvey annesi araciligiyla tanistigi Charles Saatchi (Saatchi & Saatchi’nin ortagi olan Saatci), eserlerine hayran kalmis ve hemen onlardan biriktirmeye baslamis.



Ilk heykeli olan “Babamin Cesedi” buyuk sansasyon yaratmis.Babasinin ucte ikisi olcegindeki bu heykel silikon ve ozel bir camurdan yapilmis.



Heykelde kullanilan killar da Ron Mueck’in bizzat kendi killariymis.



Sonrasi Mueck ici bir basari hikayesi. Dunyanin dort bir yaninda acilan sergiler. Yuksek fiyatla satilan heykeller.



Boyle yaratici beyinlere dunyanin cok ihtiyaci var !

1 yorum:

leo dedi ki...

inanilir gibi diil, muthis hakikaten... yasasin egitici-ogretici blogumuz !..