20 Ağustos 2010 Cuma

İzmir’in Beş Kızkardeşi

9 Eylul Panayiri Kupasi'nda Altay, Altinordu ve Goztepe Oyunculari birlikte

Gecenlerde TRT’nin cektigi Altay belgeselini seyrettim. Mustafa Denizli’ye, Altay’in kendisi icin ne demek oldugunu soruyorlar. Cevabi soyleydi: “Antrenorluk hayatimda, calistirdigim takimin basinda maca iki defa cikamadim. Galatasaray’i calistirirken ucagim rotar yapti, maca yetisemedim. Digerinde Iran’in Pars takimini calistirirken Altay, Kasimpasa’ya finalde kaybetti ! Altay hem icindeyken hem de disindayken benim kimyami bozan bir muessesedir”

Altay'in Büyük Mustafasi

Super lig basladi, simdi sira diger liglerde. Takimim Altay Bank Asya 1. Lig’de 8. kez mucadele edecek. Bu da yuvasindan (Super Lig) uzak 8 sezon eder. Kaderimiz der cekeriz.
Dilerseniz ligler baslamadan once kisaca Izmir’in Bes Kizkardesi’ni* anlatayim.




Altay (Büyük Altay)

Kurulus Tarihi: 16 Ocak 1914
Renkleri: Siyah-Beyaz
Stad: Altay Alsancak (15.000 kisi)
Bulundugu Lig: Bank Asya 1. Lig

Turkiye’nin en eski, koklu kluplerindendir. Mutareke doneminde, Izmir’deki azinlik takimlariyla mucadele etmek gibi oncelikli bir amaci vardi.
1918 yılında Altay, İtalyan kulübü Garibaldi'yle yaptığı karşılaşmayı (10 - 0) gibi bir skorla kazanınca buna çok sinirlenen İtalyan Konsolosluğu, Garibaldi Futbol Kulübü'nün faaliyetine son verir.

Renklerindeki siyah, Birinci Dünya Savaşı sonrası Türk milletinin yasını, beyaz ise Türk milletinin alnı ak, şerefli mücadelesini simgelemektedir. Genel dusuncenin aksine siyah-beyaz renkleri ilk kullanan klup BJK degil Altay’dir. BJK’nin orijinal renkleri siyah-kirmizidir.

70'lerdeki efsane kadro. Büyük Mustafa'nin saclara dikkat !

Altay, Turk futboluna bircok ilki armagan etmistir:
Yurtdışında ülkemizi temsil eden ilk Türk futbolcusu (Vahap Özaltay, Racing Club de Paris, 1932), Modern taktik sistemini kullanan ilk takim, deplasmana cikan ilk takim (Ankara), UEFA Kupası’na katılan ilk Türk Takımı, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın ilk üç geleneğini bozan ilk takım, Türkiye Kupası’nı, bu üç takım dışında kazanan ilk ekip (Iki defa), (Liste boyle uzar gider…)

Altayimiz son 8 yildir 1. lig kabusu gormesine ragmen, hala super ligde en cok mucadele eden 5 takimdan biridir.

Anı: Mustafa Denizli’nin bahsettigi Kasimpasa macini Ankara’da tribunlerden seyrettim. Eger “En aci kaybedilen final maclari” listesi yapilsa kesinlikle dunyada ilk uce girebilecek bir macti (Bayern Munih-Manchester United Sampiyonlar Ligi finali de unutmayalim)
Altay sadece Mustafa Hocamin kimyasini bozmuyor yani.





Altınordu (Kırmızı Şeytanlar)

Kurulus Tarihi: 26 Aralık 1923
Renkleri: Kirmizi-Lacivert
Stad: Buca Belediye Stadı (2.500 Kisi)
Bulundugu Lig: Spor Toto 3. lig 2. Grup

Altay’dan sonra kalbimde en buyuk yere sahip olan Izmir takimidir (Nedenini bilmiyorum).
Kurulusu hakkinda iki gorus vardir. Bunlardan birincisi, Ankara deplasmanina giden Altay takiminda kaptan ve yoneticiler arasinda anlasmazlik cikiyor. Izmir’e donuldukten sonra Kaptan Hamit ve arkadaşları Altay’dan ayrilarak Altinordu takimini kuruyorlar. Ikinci versiyon (Ki bu daha mantikli gorunuyor), Cumhuriyet’in kurulmasiyla birlikte spor hayati cok canlanan Izmir’in her semtinin bir takimi var ancak Izmir’in Musluman mahallelerinden Basmane, Tilkilik, Namazgâh’da her hangi bir spor kulübü bulunmuyor. Bu eksigi fark eden semtin ileri gelenleri, bir araya gelip bir takim kuruyorlar. Süleyman Ferit Bey’in onerisiyle takimin adi Altınordu oluyor. Süleyman Ferit Bey, Altınordu’ya hem isim babası, hem de kurucu Başkan oluyor. Peki Suleyman Ferit Bey’in kim oldugunu biliyor musunuz ? Kendileri, Eczacibasi Holding’in tohumlarini atan Suleyman Ferit Eczacibasi’ndan baskasi degildir. Sahi dedeleri boyle bir kulube hem isim babaligi yapmis hem de ilk baskani olmus, acaba Eczacibasi Grubu Altinordu’ya neden bu kadar uzak duruyor ???

Altinordu 1. Lig’de toplam 10 kez mucadele etmistir.

Aslinda Altinordu’nun anilmayi hak ettigi en buyuk basarisi futboldan degil basketboldan gelmistir. 1966-1967 sezonunda kurulan Türkiye Basketbol Ligi’nin ilk şampiyonu olarak, adini tarihe altin harflerle yazdirmistir.

Rahmetli Huseyin Alp ITU'de oynadigi yillarda, sagdaki delikanli, Harun Erdenay'in babasi Kemal Erdenay.

Burada bir parantez de rahmetli Huseyin Alp (1935-1983) icin acalim. Huseyin Alp Altinordu’nun sampiyonlugunda onemli bir paya sahip olan unutulmaz bir oyuncuydu. 27 gibi oldukca gec sayilabilecek bir yasta basketbola baslamisti. 2.15’lik boyuyla Turk basketbolu’nun ilk deviydi. Basketbolculugunun yanisira bazi filmlerde de oynadi. Bunlarin en unutulmazi Tarkan, Viking Kani idi. Macaristan'da, hüsranla biten bir Avrupa Sampiyonası'nın son maçında, tribünler “Volimo Hüso” diye inlemiş, yani “Seni seviyoruz Hüso”. Mekanı cennet olsun.





Göztepe (Göz-Göz)

Kurulus Tarihi: 14 Haziran 1925
Renkleri: Sari- Kirmizi
Stad: Altay Alsancak (15.000 kisi)
Bulundugu Lig: Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup

Altay yine bir deplasmanda, sene 1925. Aydin’a maca gidiliyor. Futbolcular arasinda bir anlasmazlik, Izmir’e donuste tekrar bir kopus. Bu kez takimdan kopanlar Goztepe Klubu’nu kurarlar.
Goztepe, suphe yok ki Izmir’in ve hatta Turkiye’nin en buyuk kluplerinden. UEFA Kupasi’nda yari finale cikan ilk Turk takimi. Muzesi’nde bir Cumhurbaskanligi, iki de Federasyon Kupasi bulunuyor. 25 sene 1. Lig’de oynadilar.


Efsane kadro

Son 10 seneleri buyuk sikinti icinde gecti. Super Lig’den amator kumeye parasutsuz dustuler. Yine de dustukleri yerden bir avuc toprak alip kalkmayi bildiler.Su anda 2. lig’de bulunuyorlar. Maalesef Izmirliler’in buyuk basiretsizligi sonucu Izmir'li olmaya bir grubun eline gectiler. Umarim bir Izmirli’nin sahipliginde eski guzel gunlerine donerler.

Karşıyaka- Göztepe tarihi maci, 16 mayıs 1981
Yerel rekabetin, farkinda olmadan dunya sahnesine tasindigi mactir. 61.000’i biletli olmak uzere bedavacilarla birlikte yaklasik 80.000 kisi bu maci izlemis ve mac " 2. liglerde en cok seyircinin izledigi mac” olarak dunya futbol tarihine gecmistir.

Zevksiz gecen mac berabere bitmis, son haftaya Karsiyaka 1 puan onde girmesine ragmen Bandirma deplasmaninda (Bandirma, Bandirma ! Bandircez, bandircez…) berabere kalinca, kendi sahasinda Balikesir’i 3-2 yenen Goztepe averajla 1. Lig’e cikmistir.

9 Eylul Panayiri (Fuar) Kupasi, KSK-Goztepe Takimlari birlikte

Anı: 6-7 sene kadar once Goztepe’nin super Lig’de oynadigi yillarda, Fahrettin Altay Meydani’na asilan bir afisle taraftar maca davet ediliyor: Goztepe-Galatasarayspor macina tum taraftarimizi bekleriz.





İzmirspor (Şimşekler)

Kurulus Tarihi: 28 Kasım 1930
Renkleri: Lacivert-beyaz
Stad: Buca Belediye Stadı (2.500 Kisi)
Bulundugu Lig: Izmir Super Amator Kume

Esrefpasa’nin Altinay takimiyla Hatay’in Sakarya takimlarinin birlesmesiyle kuruldu. Izmir Futbolu’nda altyapi gelenegini baslatan kluptur. Turk futbol tarihine Metin Oktay gibi bir efsaneyi armagan ettiler.10 seneleri 1. Lig’de gecti. Izmir futbolunun icindeki krizden en cok onlar etkilendiler. Gecen sene 3. Lig’deydiler, bu sene maalesef amator kumede mucadele edecekler.

Izmirspor'lu Metin Oktay Galatasaray'li Baba Gunduz ile bir mucadele sirasinda !





Karşıyaka (Kaf-Kaf)

Kurulus Tarihi: 1 Kasım 1912
Renkleri:Yesil-Kirmizi
Stad: Altay Alsancak (15.000 kisi)
Bulundugu Lig: Bank Asya 1. Lig

Izmir’in en eski klubu. Onlar da Altay gibi azinlik takimlariyla mucadele etmek, Turklugu, en azindan spor sahalarinda ayaga kaldirmak icin kuruldular. Renklerindeki yesil Islami, kirmizi Turklugu temsil etmektedir.
Santrafor olarak oynayan eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in de bulunduğu takım Kurtuluş Savaşı’na katılarak bir çok cephede savaşmıştır. İzmir’e ilk giren Türk kuvvetleri içinde Karşıyakalı bazı sporcular da bulunmaktaydı.
Bunyesinde futbolun yanisira voleybol, basketbol gibi bircok farkli sporu da bulundurmaktadir. Bu acidan bakildiginda Izmir’in tek, Turkiye’nin sayili (Gercek anlamiyla) spor kluplerindendir.

Sampiyon Karsiyaka

Izmir’e basketbolda, Altinordu’dan sonra ikinci Turkiye Sampiyonlugu’nu ve ilk Cumhurbaskanligi Kupasi’ni hediye ettiler. Turkiye’nin acik ara, en muhtesem basketbol taraftarina sahipler.
Toplam 16 kere 1. Lig’de oynadilar.

Anı: Arkadas hatirina KSK-Gaziantepspor macina gidiliyor (Kulaklarin cinlasin Tolga). Mac sonucunda Karsiyaka kume dusuyor, polisle taraf birbirine giriyor (Dogal olarak). Olan da bu Altay’li kardesinize oluyor: Anlimda Altay'li yazmadigi icin polisten cop yiyorum. Aldigim bu şık darbeyle sol kolum davul gibi şişip iki hafta kullanilamaz hale geliyor.

2-3 sene once KSK-Usakspor maci. Mactan onceki hafta Usak’da UFO goren (!) koyluler UFO’yu tas atarak kacirmaya muvaffak oluyorlar (!!!).
Macta Karsiyakalilar bagiriyor: Uzayliya tas atma, ona cicek ver…





Bucaspor (Fırtına)

Kurulus Tarihi: 1928
Renkleri: Sari-Lacivert
Stad: Buca Arena (16.000 kisi)
Bulundugu Lig: Spor Toto Super Lig

Izmir’in 5 kizkardesine son zamanlarda 6. bir kardes geldi, hem de ne gelis. 3 sene oncesine degin oyle ahim sahim bir basarilari yokken, son 3 senede basamaklari cok hizli tirmandilar ve bu sene Super Lig’de oynayacaklar. Kentimizin takimiyla gurur duyuyoruz.
Turkiye’nin en iyi alt yapilarindan birine sahipler. Bunun da semeresini onumuzdeki yillarda alacaklar.


Izmir’in Bes Kizkardesi : "Italya’nin 7 Kizkardesi”nden uyarladigim bir deyimdir. Italya’nin 7 kizkardesi Juventus F.C., A.C. Milan, F.C. Internazionale Milano, S.S. Lazio, ACF Fiorentina, Parma F.C. ve A.S. Roma’dan olusmaktadir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sanayisi olmayan bir kentin şanssız takımları...