17 Ağustos 2010 Salı

Panama'yı tak, keyfine bak !

LV cantasi, Panama Sapkasi ve evet ta kendisi !

Gunesin, beynimizin icine girmeye calistigi bu cehennem gunlerinde, en guzel koruyucumuz bir Panama Sapkasi olacaktir.

Bay Baskan Panama ile

Panama Sapkalari (Genellikle sadece Panama deniyor) yaklasik 100 yildir dunya capinda bilinip seviliyor. Dunya capindaki bu sohretini de ABD Baskani Theodore Roosevelt’e borclu. Bay Baskan, 1906 yilinda Panama Kanali’nin insaatini kontrol etmeye Panama’ya gidiyor ve Ekvator Bolgesi’nin yakici sicagindan korunmak icin de bu sapkalardan takiyor. Bu da, Panamalar’in sohret basamaklarini ikiser ucer cikmasina neden oluyor.

Genis kenarli bir Montecristi

Amma velakin bu sapkalar aslinda Panama’nin degil Ekvador’un geleneksel sapkasi. Fakat hem Baskan’in bu sapkayi Panama’da takmis olmasi, hem de Avrupa’ya ihrac edilen sapkalarin Panama’dan gemilere yuklenmesi nedeniyle sapkalarin adi Panama Sapkasi olarak kaliyor (Bir nevi Turk Kahvesi, Yunan Kahvesi durumu).

Montecristi cesitleri

Panama’larin baslica uretim yeri Ekvador’un Montecristi ve Cuenca Sehirleri. Montecristi’de yapilanlar Cuenca’da yapilanlara gore cok daha kaliteli oluyor.

Toquilla palmiyesi

Sapka’nin hammaddesi Panama Sapkasi Palmiyesi veya Toquilla palmiyesi (Lat. Carludovica palmata) denen ve aslinda palmiye gibi govdesi olmayan, sadece yaprak ve cicekleri olan bir tur bitki. Panamalar bu bitkinin uzun, ince yapraklarindan yapiliyor.

Panama Hasati

Bu yapraklardan elde edilen liflerden orulen sapkalar gunesin altinda kurutulduktan sonra kaliplarda sekillendiriliyor.

Kaliplanan bir Panama

Fazlaliklari kesilen, banti takilan (Sapkanin etrafinda bulunan bantlar deri, ipek, at kili gibi malzemelerden yapiliyor) ve utulenen sapkalar artik kullanima hazir.

Guzelce utuluyoruuz...

Sapkalarin kalitesi belirleyen en onemli unsur (Halilarda oldugu gibi) sapkada cm2’ye dusen ilmek sayisi. Bu sayi ne kadar cok olursa urun o kadar kaliteli sayiliyor ve fiyati da ona gore artiyor.

Sagdaki sapkayi oren kiz kor olmus !

Ilmek sayisinin cokluguna gore kaliteyi belirlemek icin Sub Fino, Fino, Super Fino, Fino Fino terimleri kullaniliyor (Sizin de anladiginiz gibi orta, iyi, cok iyi, cok cok iyi).

Prens Charles ve Panamasi

Panamalar, acik renkli olmalari, hafiflikleri ve hava gecirgenligi saglamalari nedeniyle tercih ediliyor. Ayrica bavulunuza hangi sekilde koyarsaniz koyun, bavulunuzdan cikardiginizda orijinal halini alabiliyor.

Brad Pitt ve panamasi

Keten ve ipek elbiselerinin ustune bir Panama Sapkasi takmayan şöhretleri de, ne yapmiyoruz, şöhretten saymiyoruz !

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Brad'in kafaına 1 numara büyük mü gelmiş sanki ?