15 Ekim 2010 Cuma

7 Samuray



16. yüzyıl Japonya'sında düzenli bir şekilde silahlı haydutlar olan "Nobushi"nin (Eşkıya samuray) saldırısına uğrayan ve ürünleri yağmalanan fakir bir köyün ahalisi bir "Rōnin"den (Efendisiz samuray) yardım ister. O da kendisi gibi işsiz olan 6 samuray ile birlikte silah bile satın alamayacak kadar fakir olan bu köylülere karın tokluğuna kendilerini savunmasını öğretir ve hep birlikte haydutlarla kıyasıya bir savaşa girerler.

Üç saati aşan bu uzun siyah beyaz dönem filmi (Özgün adı Shichinin no Samurai) Dünya sinemasının en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilmekte, aynı zamanda yönetmen Akira Kurosawa'nın uzun yönetmenlik kariyerinin de zirvesini oluşturmaktadir.

Koreografisi ustalıkla düzenlenmiş savaş sahneleri, seyircinin kendisi ile özdeşleştirebileceği kadar iyi ve derinlemesine işlenmiş karakterler, aksiyonla harmanlanmış mizah ve o dönemin ruhunun iyi yansıtılmış olması filmi klasikler arasına sokmuştur.

1954 yilinda cekilen film, sanat yönetimi, dekor ve kostüm dallarında 2 Oscar ödülüne, en iyi film ve en iyi erkek oyuncu dallarında da BAFTA ödüllerine aday gösterilmis, Venedik Film Festivali'nde Gümüş Aslan ödülü ile ödüllendirilmiştir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu film kaç yılı yapımı acaba?

y dedi ki...

1954 yilinda cekilmis