6 Ekim 2010 Çarşamba

İp...

Muhtesem filmlere, Rope (İp), Olum Karari ile devam edelim.

Hitchcock'un en baba eserlerinden olan film, ayni zamanda Ustad’in ilk renkli filmidir. Tek bir mekanda geçer ve kesintisize yakın çekim tekniği ile tiyatrovari bir havası vardır. James Stewart da muhtesem yetenegini bir kez daha konusturmustur.

Olay cozulmus durumda !

Rope gercek bir olaydan esinlenmis. Brandon ve Phillip isimli iki arkadas, universitede okuduklari donemde hocalari olan Rupert Cadell'le (James Stewart) birkaç yıl öncesinde yaptıkları bir sohbetten sonra cinayet işleme fikrini iyiden iyiye kafalarına yerleştirmişlerdir. Çünkü okuldayken Rupert Cadell onlara, bir insanın diğerine olan üstünlüğünü kanıtlaması gerekliliği üzerine filozof Friedrich Nietzsche'nin ileri sürdüğü entelektüel felsefi kavramlardan biri olan Üst-insan (Übermensch) ve cinayet işleme sanatı gibi bazı kavramlardan bahsetmiştir.Ustelik Rupert Cadell bunları söylerken de çok inanarak ve bu felsefeyi desteklediğini ima ederek konuşmuştur. Güzelliği üstün değer sayan mükemmeliyetçi insanlar olan bu iki genç, aynı fikirleri paylaştıklarına inandıkları ve kendilerine esin kaynağı olan eski hocalarına adeta tapmaktadırlar ve onun kendilerini takdir etmesini dört gözle beklemektedirler.

Iki genc, ayni zamanda arkadaslari da olan kurbanlarını iple boğarak öldürdükten sonra, cesedi salonun ortasında duran antika bir sandığın içine yerleştirirler. Olayin hemen ardindan da, birlikte yaşadıkları Manhattan manzaralı lüks apatman dairesinde bir yemek verirler. Yemege davet edilenler arasında kurbanın babası ve halası da vardır. Ayrıca ölen gencin nişanlısı ve onun eski aşığı da davet edilmişlerdir. Cesedin içinde bulunduğu sandık açık büfe masası gibi kullanılmak üzere salonun ortasında durmaktadır !

Filmde açıkça dile getirilmese de Brandon ve Phillip arasında eşcinsel bir ilişkinin olduğu ima edilmektedir. Ornegin gençlerin paylaştıkları apartman dairesinin yatak odasında tek bir yatak gözükmektedir. Bu, o devirde nasılsa sansürün gözünden kaçmıştır. Buna rağmen film bu nedenle birçok ABD kentinde yasaklanmıştı.

1 yorum:

leo dedi ki...

e, ben bunun uzerine, bi "aston martin", yada wodka-martini daha yaparim... kz'dan sevgilerle... yasasin blog'umuz !..