11 Ekim 2010 Pazartesi

Moskova’nın Taçları

Bazi binalar vardir, hakim partinin, rejimin, liderin gucunu gostermek icin abartili bir gorkem ve buyuklukte yapilirlar. Bugunku konumuz, o abartili buyukluk ve gorkeme en guzel orneklerden bazilari, Stalin donemi Moskovasi’nda yapilan yedi gokdelen.

Yoldas Stalin, Sovyetleri olusturan halklarla birlikte. Sol tarafta ise yedi gokdelenden birisi var

Sovyetlerin gucunu dunyaya gostermek icin yapildigina inanilan bu binalar icin rivayet muhtelif ! Ornegin Stalin’in Astroloji’ye oldukca merakli oldugu, Moskova’yi Burçlar Kuşağı’na gore yeniden planladigi, Moskova Metrosu’nun 12 ana istasyonunun burclari, 9 gokdelenin (Sadece 7'si yapilmis) ise gezegenleri temsil ettigi soylenegelmis.

Gokdelenlerin yerleri

13 Ocak 1947’de, Moskova’nin kurulusunun 800. yildonumunde, Stalin tarafindan yayinlalanan bir kararnameyle, Moskova’ya 9 gokdelen yapilacagi aciklanmis. Binalarin yapimina ayni gun baslanmis. Neredeyse tamami, o zamanki Moskova’yi saran Sadovoye (Bahce) Cevre Yolu’nun etrafina yapilmis. Binalarin tepesine, Stalin’in 1950’de yayinlanan emriyle, yildizlardan olusan birer tac kondurulmus. Bu nedenle de Moskovalilar bu binalara “Moskova’nin Taclari” diyorlarmis.

Iyi bir yurttas Votka'ya "Hayir" der !

Bu gokdelenlerin konut olarak insa edilenlerinde, yanlizca “En cok hakeden” yoldaslar (Yani cogunlukla Parti ve Ordu’nun ileri gelenleri) oturuyorlarmis.

Kisaca taniyalim:

Moskova Devlet Universitesi Rektorluk Binasi



Partinin o donemdeki yukselen yildizi Mimar Lev Rudnev tarafindan yapilmis. Bu buyuk projeyi tamamladiktan sonraki projesi, o kadar da gorkemli olmamis: Gulag Takimadalari Calisma Kampi !



Orta kisimda yer alan ana binanin insasinda 40.000 ton celik kullanilmis. En uzun boylu kizkardes, 240 metrelik boyuyla, tamamlandigi 1953’den 1990 yilina dek Avrupa’nin en yuksek binasi olmus. Kayitlarda hala, dunyanin en yuksek egitim binasi olarak geciyor.


Ukrayna Oteli



Celik iskeletli binalar konusunda Sovyetler’in onde gelen uzmanlari olan Arkady Mordvinov ve Vyacheslav Oltarzhevsky tarafindan projelendirilen Ukrayna Oteli, 198 metrelik boyuyla ikinci en uzun boylu kizkardesti. Ayrica, acilisindan 1975 tarihine dek de dunyanin en yuksek oteliydi.



2010 Nisani’nda, 3 yillik bir yenileme doneminden sonra yeniden acilan otel artik, Radisson Royal Otel Moskova adiyla hizmet veriyor.
Otelin en dikkat cekici yonlerinden biri sahip oldugu 1.200 parcalik resim koleksiyonu.

Disisleri Bakanligi

1948 ile 53 yillari arasinda yapilan bina gunumuzde Rusya Federasyonu Disisleri ve Ticaret Bakanligi tarafindan kullaniliyor.



172 metre boyundaki binanin, Neo-Gotik tarzda insa edilen New York Sehir Hastanesi’nden esinlendigi soyleniyor !


Hotel Leningradskaya



136 metrelik boyuyla, diger kardeslerine gore biraz daha guduk (!) kalan bu bina, Leonid Polyakov tarafindan Komsomolskaya Meydani’nda insa edilmis.



Uzun ve pahali bir yenileme doneminden sonra, 2008 yilinda, Hilton Moscow Leningradskaya olarak yeniden hizmet vermeye baslamis.


Kotelnicheskaya Rihtimi Binasi



176 metrelik boyuyla Kotelnicheskaya Rihtimi Binasi, Moskova ve Yauza Nehirlerinin kesistigi noktada, Sovyet crème de la crème’i icin konut olarak insa edilmis.



Ancak tamamlanmasindan cok kisa bir sure sonra karar degismis ve siradan yoldaslar icin bir sosyal konuta donusturulmus.

Kudrinskaya Square Building

Mikhail Posokhin ve Ashot Mndoyants tarafindan dizayn edilen 160 metre yuksekligindeki bina, Krasnaya Presnya Caddesi’nin sonunda, Sadovoye Koltso’ya (Cevre yolu) bakacak sekildeinsa edilmis.



Bina, Sovyetlerin onde gelen sanatcilari icin konut olarak kullanilmis.




Kizil Kapi Idari Binasi

Bina Alexey Dushkin tarafindan Kizil Kapi Meydani’na nazir bir sekilde dizayn edilmis. Sovyet Agir Sanayi (Erbakan’in kulaklari cinlasin) Bakanligi icin yapilan 11katli iki binanin ortasinda 133 metre yuksekliginde zarif bir kule bulunuyor.



Binanin icinden Krasniye Vorota Metro Istasyonu’na inen asansorler bulunuyor.

1 yorum:

WiLdHoney dedi ki...

Teşekkürler Zevk erbabı, çok güzel bir konu ve çok güzel resimler. Bende o binaların tamamını görme şansına sahip oldum, özellikle Moskova Universitesi binası çok ama çok güzel...