22 Temmuz 2010 Perşembe

40 yıllık cincibir, tadını içen bilir !



Cocukluk gunlerimizden birisi sesleniyor bize, duyuyor musunuz ?
Mahalle arasi acik hava sinemasi, cigdem, Cincibir. Ölümsüz üclü …



Izmir’li, Ege’li olup da (Tabii 40’li yaslarinda olmak kaydiyla) icmeyen, duymayan yoktur herhalde. Sonradan portakallisi hatta kolasi cikmasina ragmen en guzeli sadelisi (!) idi.

Cincibir'ler Sunalko (Sunal Kokteyli) ile

Cincibir. Kulagi ne kadar guzel tirmaliyor degil mi ? “Cincibir, cincibir, ee ne demek ki bu” diye az dusunmedik. Kesfetmek yillar sonra nasib oldu. Cok buyuk ihtimalle Ginger Beer’dan apartma bir isim. Kimbilir sahipleri bu ismi koyarken Izmir’deki BX’lerde (PX degil !) satilan bu tip bir urunu falan mi gormustu acaba ?



Zencefil birasi zencefil, limon ve sekerle yapilan alkolllu veya sodali bir icecek. Ingiltere’de 1700’lerin ortalarinda populer olmaya baslamis. 1900’lerin basinda da ABD ve Kanada’da yayginlasmis. Hatta Britanya Ordusu sayesinde dunyanin garip yerlerinde yerel icecek olup cikmis. Ornegin Yunanistan’in Korfu adasina 19. yy. da getirilen bu icecek, adanin geleneksel icecegi konumuna gelmis bugun !
Avrupa'ya çıkanlara (!) tavsiye derim, bulun deneyin, cok lezzetlidir...



Cincibir’e donersek, artik uretilip uretilmedigini bilmiyorum ama ne zaman bu ismi duysam yuzumde hafif bir tebessum olusur, beni mutlu eder. Sahi, icinde zencefil var miydi acaba ?

GINGER BEER
- 100 gr. taze zencefil
- 4-5 kaşık şeker
- 3 limon (kabuğu da suyu da)
- 1 litre soda
İstenirse servis için taze nane yaprakları



Taze zencefilin kabuğunu soyup, rendenin peynir rendesi tarafında rendeleyin. Zencefili, suyu ve içi lifli posasıyla birlikte (1 litre sodayı da içine alabilecek büyüklükte) bir kaba alın, üstüne şekeri ve limon kabuğu rendesini koyup elinizle ya da havan eliyle iyice ezin. Limonların suyunu sıkın ve aynı kaba boşaltın. En son da 1 litre sodayı ekleyin ve birazcık kendi haline bırakın ki içindeki lifler ve limon posası birazcık çöksün. Tadına bakın, eğer çok ekşi geliyorsa biraz daha şeker, çok tatlı geliyorsa biraz daha limon suyu ekleyin. Bunu herkes kendi damak zevkine göre ayarlayabilir. Bir süzgeçten geçirdikten sonra içine ekleyeceğiniz buzlarla Ginger beer içmeye hazır! Afiyet olsun...

1 yorum:

Çağlar dedi ki...

Çocukluğumun geçtiği İzmir, Kirazdaki söğütlü kahvenin bahçesinde içerdim cincibir. Adının anlamını şimdi öğrendim.
Çağlar
http://caglar.ca