16 Temmuz 2010 Cuma

Reklamlarla Bir Mavi Kanlının Hayat Hikayesi



Bilmeyenimiz yoktur, Range Rover, Land Rover'ın ürettiği 5 kapılı lüks SUV markası. Bizim zenginlerimiz de ozellikle Range Rover Sport’u pek bir severler. Ama Range Rover Classic’i bilen bilir !



Ingilizler’le biz Turkler’in aslina bakarsaniz sandigimizdan daha cok ortak yonu var. Onlar da biz de dunyanin en buyuk imparatorluklarindan ikisini halletmisiz ! Onlar da bizim gibi, bir ise oldukca basarili bir sekilde baslayip, daha da basarili bir sekilde iflas ettirebiliyorlar (Ozellikle araba markalari konusunda oldukca faşizan bir tavir takinan ancak tum markalarini (Range Rover, Jaguar, Triump, Rover, Austin vb. ), iflas ettirip elden cikaran Ingilizler’e, hep beraber kocaman bir “OH OLSUN” diyelim).



Ama yine de boyle markalar yarattiklari icin yigidi oldurup hakkini teslim edelim ve kendilerine tesekkur edelim.



Range Rover 1970 yılından beri hayatta. Aracin su anda 3. nesli uretiliyor (2011 modeli makyajlandi). Orijinal modeli sadece Range Rover olarak biliniyor.
Markanın ana sahibi 1970-1986 yılları arasında British Leyland Motor Corporation, 1986-1988 yılları arasında Rover Group, 1988-1994 yılları arasında British Aerospace, 1994-2004 yılları arasında BMW, 2004-2008 yılları arasında Ford ve 2009 yılından itibaren Tata Motors şirketleri olmus. Markanın su andaki sahibinin Hintli Tata Motors olmasi herhalde tarihin garip bir cilvesi olsa gerek.



40 yil boyunca guzel arabalar uretip bunlari da guzel reklamlarla satmislar. Fotolarin bir kismi bu guzel reklamlardan olusuyor.

Su anda 3. neslinin uretildigini soylemistim. Kisaca bu uc nesil hakkinda bilgi vereyim:

Birinci Nesil (1970–1995)
Birinci Nesil Range Rover yada the Range Rover Classic 1970’de uretilmeye baslandi. 1981’e dek sadece iki kapili uretildi, bu tarihten itibaren klasik gorunumune kavusarak dort kapili halini aldi. 1980’lerde, bircok luks ogeyi barindiran "Range Rover Vogue" serisi uretildi.



Ikinci Nesil (1995–2002)
Ilk nesil Range Rover’in uretilmeye baslanmasindan 25 yil sonra, 1995 yilinda ikinci nesil uretilmeye baslandi. Bu modelde Rover’in V8 motoruyla birlikte, BMW’nin 6 silindirli dizel motoru da bulunuyordu. Ikinci nesil Range, Mercedes’in daha da gelistirdigi G serisine ve giderek artan Japon SUV baskisina iyi bir cevap niteligi tasiyordu.



Ucuncu Nesil (2002- Gunumuze)
2002’de sahipligine girdigi BMW tarafindan gelistirilen ucuncu nesil, daha kaliteli, daha luks, daha buyuk, daha guclu, daha elektronik ve (Tabii) daha pahali bir urun haline geldi. Bu nesilde BMW’nin V8 dizeliyle V12 benzinli motorlari kullanilmaya baslandi. Duz vites secnegi kaldirilarak tamamen otomatik vitesle uretilmeye baslandi.



Marka bu sene 40. yilini kutluyor. Biz de kendisine "Iyi ki dogdun" diyelim ve uzun omurler dileyelim...

Hiç yorum yok: