21 Haziran 2010 Pazartesi

Botero'nun Gözüyle Biz !



Botero, tam adiyla Fernando Botero Angulo, 1932 yilinda Kolombiya’nin Medellin sehrinde doguyor.
Medellin sehri o zamanlar uyusturucu kartelinden ziyade, iyi katolikler ve edepli insanlardan olusan, geleneksel degerlerine bagli bir kasaba olarak taniniyor. Erkekler mutlaka kravat ve sapka takiyor, kadinlar zarif elbiseler icindeler, cocuklar iyi huylu ve terbiyeli !



Ama Botero 12 yasindayken, egitim aldigi katolik okulundan atiliyor. Babasi hayatta olmadigi icin velisi olan dayisi, onu matador okuluna yolluyor.



1948’de , cizimleri ilk kez El Colombiano gazetesinde yayinlaniyor. Buradan kazandigi parayla yuksek ogrenim giderlerini karsiliyor.



Ayrica o sene, eserleri ilk kez bir karma sergide sergileniyor. O zamanlarda daha google icat edilmedigi icin, dunya resim sanati hakkinda benimki kadar bile bilgisi yok. Bu nedenle 1952’de ilk defa Avrupa’ya gittiginde vaktinin cogunu muzelerde geciriyor, bir anlamda resim sanatini kesfediyor.



İtalya ve İspanya'daki yolculukları sırasında, onun için önemli referans noktaları olan Giotto, Piero della Francesca, Leonardo, Mantegna, Velázquez, Goya, Dürer, Rubens, Manet ve Cézanne gibi ustaların eserlerini inceliyor. Bu sayede de Guney Amerika’nin yaygaraci, abartili, gercekustune egilimli kulturuyle, bolca inceleme firsati buldugu Avrupa sanatinin olaganustu bir sentezini yaratiyor.



Sonraki yillarda ABD, Avrupa’nin farkli ulkeleri, Meksika derken, Botero bir dunya vatandasi oluyor.



Resimlerinde ve heykellerinde en cok kullandigi unsur kilolu insanlar. (Cocukken okudugum bir kitap geldi aklima, Şişkolarla Sıskalar (Patapoufs et Filifers, Andre Maurois, Can Yayinlari). Tanrim ne muhtesem kitapti. Botero’nun resimleri bana kitaptaki cizimleri hatirlatiyor).



Bu, nevi şahsına munhasır uslup sayesinde resimlerini (Ve heykellerini) gordugunuzde kimin tarafindan yapildigini derhal anliyorsunuz.



Izmirliler olarak sansliyiz. Cunku, Botero'nun asagidaki heykele cok benzeyen bir heykeli, Buyuk Efes'in(Pardon Swissotel Grand Efes'in !) giris kapisinin hemen yaninda, daimi sergide. Istediginiz zaman gorebilirsiniz …



Not: Fernando Botero’nun 64 yapıttan oluşan sergisi, 04 Mayıs - 18 Temmuz 2010 tarihleri arasinda İstanbul Pera Müzesi'nde sizi bekliyor.

Hiç yorum yok: