9 Haziran 2010 Çarşamba

Volitan, Turkiye'nin gururu !



Volitan bir tekne projesi. Ustelik denizle isiniz olsun yada olmasin hepimizin gurur duymasi gereken bir proje. Cunku, konusunda dunyanin en onemlisi sayilan bir odulu almis: 2007 Uluslararasi Dizayn Odulunu (International Design Awards, IDA). Bunun sinemadaki karsiligi Oscar, edebiyattaki karsiligi Nobel !

Proje, gelecegin en yenilikci ve cevreci teknesi olarak IDA 2007’de buyuk juri tarafindan 2 baslik altinda 1. lik odulune layik gorulmustu. Konu birazcik eski olabilir ama 2007’de odul aciklandiginda Turkiye’de firtinalar koptugunu hatirlamiyorum, bir kere daha gundeme getirmekte fayda var.



Proje ODTÜ Ogretim Uyesi ve Endustri Urunleri Tasarimcisi Dr. Hakan Gursu ve yardimcisi Sozum Dogan tarafindan hazirlanmis.

Dr. Hakan Gursu teknenin ozelliklerini soyle anlatiyor:
- Volitan’in en ustun ozelligi cok cevreci olmasi. Hicbir petrol urunu yakit kullanmiyor, karbondioksit atigi uretmiyor.

- Herhangi bir limana girip yakit almasina gerek olmadigi icin Volitan’la hic durmadan dunya turu yapabilirsiniz.



- İcme suyu almaniza gerek yok cunku tekne bir yandan giderken bir yandan deniz suyunu tatli suya ceviriyor.

- Volitan sonucta bir yelkenli ama ruzgar esmediginde de gidiyor. Cunku uzerindeki o iki sert yelken ayni anda iki ise yariyor: Ruzgar varsa yelken vazifesi gorup tekneyi yuzduruyor. Ruzgar yoksa da tekneyi gunes goturuyor.



- Volitan’in hareket kabiliyeti inanılmaz. Oldugu yerde nokta donusu yapabilen ilk deniz aracı.

- Gunesle tekne gider mi? Volitan gidiyor. Cunku teknede gunes enerjisiyle calisan iki adet elektrikli motor var. Gunes varken o tepedeki iki panel sayesinde sarj oluyor ve ruzgar cikmasa da, gunes batsa da tekneyi goturuyor. Hemen belirtelim motorun akusu de oyle kursun pil falan degil; o da cevreci, yani jel aku.



- Cevreciligin kurallarindan biri de dayanikli tuketim mali yapmak: Volitan’ın omru 80 yıl.

-Volitan bir de kapanabiliyor… Ustte paneller, altta kanatlari falan gorunce “Ben geldim, boşaltin bu limanı” havasina hic bakmayin cunku sudaki kanatlarini teknenin altina toplayip, yukaridaki panellerini de tek parca yapabiliyor.



- Volitan keyfine duskun. 12 kisinin cok rahat yasayabilecegi, luks yat kivaminda konfora sahip.

- Volitan’ın tek eksigi pek romantik bir havasinin olmamasi… “Mehtapli bir gecede Burgaz aciklarinda demirleme” hissi vermiyor. Ama zaten ABD’liler de “2040’in teknesi” diyorlar Volitan icin.



www.designnobis.com

1 yorum:

Adsız dedi ki...

böyle bir teknenin maliyeti ne kadar olur..