11 Haziran 2010 Cuma

Çeşm-i Bülbül

Mustafa Unver Ustad'dan Sıkma Kehribar Tesbih.

Ustad, daha cok cam esyalarda kullanilan Çeşm-i bülbül teknigini bu tesbihe ustalikla uyarlamis.



Tane capi : 10 mm.
Tane Boyu : 13,25 mm.
Imame Boyu : 70 mm.
Hammedde : Sıkma Kehribar




Hazir Çeşm-i bülbül demisken bu teknikle ilgili kisa bir bilgi de vereyim:

Çeşm-i Bülbül filigrano tekniğine verilen Türkçe isimdir. Diğer filigrano teknikleri dünya çapındaki çeşitli cam merkezlerinde bilinmektedir. Çeşm-i Bülbül Anadolu atölyelerinin çıkardığı bir üründür. Bu teknik, modern cam endüstrisinin ilerlemiş yöntemlerinin bile geleneksel ustaların çalışmalarını geçemediği bir tekniktir.

Çeşm-i bülbül karaf

Çeşm-i bülbül (Bülbülün gözü), 18. yüzyılın sonunda III. Selim’in, Mevlevi dervişi Mehmet Dede’yi cam tekniklerini öğrenmek için Venedik’e göndermesi sonucunda ortaya çıkmış bir cam işleme sanatıdır (Gene Venedik cikti karsimiza, Fondaco dei Turchi'de kalmistir herhalde).

Çeşm-i bülbül Surahi

Mehmet Dede opal cam tekniğini öğrendiği Venedik’ten dönüşte Beykoz’da bir atölye açmış, Dede’nin Venedik’ten getirdiği bu tekniğin geliştirilmesiyle çeşm-i bülbül ortaya çıkmıştır. Bu değerli ürünün imalatını yaygınlaştıran kişi ise Tophane Müşiri Fethi Ahmet Paşa'dır.

Çeşm-i bülbül Sigara Agizligi

Çeşm-i Bülbül, yaratılışında kullanılan özel camcılık teknolojisinin yanı sıra, uzun işlemler ve yaratıcılık gerektiren bir üründür. Başlıca özelliği, ince ve renkli cam çubukların yüksek ısıda eriyip, su gibi olmuş camın içine yerleştirilmesidir. "Dönerek burulan" çizgiler, o cam formu biçimlendiren ustanın hünerini ve üslûbunu yansıtırlar.

Çeşm-i bülbül'e modern yorum

Çeşm-i bülbül olarak adlandırılan ürünler arasında vazo, sürahi, şekerlik, kase ve tabak gibi formlar bulunur.


Çeşm-i bülbül cam obje (www.kelebekucusu.blogspot.com)

Not: Karicigim da pek sever !

Hiç yorum yok: