3 Haziran 2010 Perşembe

Faberge Yumurtalari


Mozaikli Yumurta-I


Mozaikli Yumurta-II

Once Paskalya’dan baslayalim. Paskalya Hiristiyanliktaki en eski ve en onemli bayram. Bu bayramda Isa’nin carmiha gerildikten sonraki 3.gunde dirilisi kutlaniyor. Bu kutlamalar sirasinda da hediye olarak boyanmis yumurta vermek bir gelenek.


Saatli Yumurta-I


Saatli Yumurta-II


Ancak bu gelenek herhalde hicbir zaman Rus Romanov hanedaninin son zamanlarinda oldugu kadar gorkemli hale gelmemistir.

Çar III. Aleksandre esi Marie Feodorovna'ya Paskalya hediyesi olarak yumurta hediye etmek istiyor. Ama tabii bu yumurtalar siradan Paskalya yumurtalarindan biraz daha farkli olmali. Bu nedenle Saint Petersburg'da yasamakta olan donemin meshur mucevhercisi Carl Faberge’ye yumurta siparisi veriyor. Ilk siparis 1885 yilinda veriliyor. Daha sonra her Paskalya’da bu yumurtalardan siparis edilmeye devam ediliyor. Ta ki 1917’deki Bolsevik devrimine dek.


Imparatorluk Taci Yumurtasi-I


Imparatorluk Taci Yumurtasi-II


Imparatorluk Taci Yumurtasi-III


Bu sure zarfinda toplam 53 adet Imparatorluk Yumurtasi yapildigi dusunuluyor. Bunlardan 45 tanesi gunumuze dek gelebilmis, 8 tanesine ne oldugu ise bilinmiyor. Bunlar haricinde ise farkli soylu aileler icin de toplam 14 yumurta daha yapilmis.



Kis Yumurtasi-I


Kis Yumurtasi-II




Portakal Agaci Yumurtasi-I


Portakal Agaci Yumurtasi-II


Portakal Agaci Yumurtasi-III


Yumurtalarin Ozellikleri:
- Genelde kaz yumurtası büyüklüğündedirler.
- Mine işlemeli ve mücevher süslemelidirler.
- Her yumurtanın içinden bir sürpriz çıkar.



Alexander Sarayi Yumurtasi-I


Alexander Sarayi Yumurtasi-II


Alexander Sarayi Yumurtasi-III




Sutunlu Yumurta-I


Sutunlu Yumurta-II

Gunumuze dek gelen yumurtalarin cogu ABD’de ozel koleksiyonlarda bulunuyor. Ancak en buyuk koleksiyon Moskova Cephane Muzesi’nde (The Kremlin Armoury Museum). Burada 10 adet Imparatorluk Faberge yumurtasi bulunuyor. Bundan sonraki en buyuk koleksiyon ise Malcom Forbes Koleksiyonu idi. Bu koleksiyon 2004 yilinda varisleri tarafindan New York Sotheby’s’de satisa sunuldu. Ancak muzayedeye cikarilmadan Rus oligarklardan Victor Vekselberg tarafindan satin alindi. Bu koleksiyonda 9 adet Imparatorluk yumurtasinin yani sira toplam 180 adet Faberge eseri daha bulunmaktaydi. Koleksiyonun 90-120 Milyon dolar arasinda bir degere satildigi tahmin ediliyor.


Bahar Cicekleri Yumurtasi-I


Bahar Cicekleri Yumurtasi-II


Bahar Cicekleri Yumurtasi-III




Ilk Faberge Yumurtasi-I


Ilk Faberge Yumurtasi-II


www.mieks.com

Hiç yorum yok: