25 Haziran 2010 Cuma

Manaus, Mister No'nun Memleketi...



Mister No’dan bahsetmistim dun. Bana Guney Amerika’nin bircok bolgesinin yanisira Manaus sehrini de cok sevdirmisti.



Manaus sehri Amazon Bolgesi’nin derinliklerinde (Atlas Okyanusu’ndan neredeyse 2000 km. iceride) Rio Negro kıyısında, ırmağın Amazon'a kavuştuğu yerin yakınında kurulmus bir sehir. Gecmisi 17. yy. dek gidiyor.



1850’de nufusu 6000 olan sehir kaucugun onemli bir ticaret metasi haline gelmesiyle hizla zenginlesmis. 1911'den sonra, suni kaucugun bulunmasi uzerine, aynı hızla gerilemeye başlamis. 70'li yıllardaki yoğun ticari hareketin ve sanayileşme hamlesinin sayesinde, Manaus'un nüfusu hizla artmis ve. 2005'te toplam nüfus 1,644,690’a ulaşmis. Manaus'un limanına, denizden 2000 km. iceride olmasina ragmen, Nehrin derinligi ve genisligi sayesinde deniz gemileri de ulaşabiliyor.



1800’lerin sonlarinda sehir zenginlesirken hizli bir kulturel zenginlesmeye de sahne olmus. Bu zenginlesmenin en onemli gostergesi olarak 1882 yilinda, Amazon bolgesindeki en guzel binalardan biri olan Amazon Tiyatrosu’nun (Teatro Amazonas) insasina baslanmis ( ki bu bina Mister No’da da cok sık resmedilir).



Binanin insaati, duraklamalarla birlikte Aralik 1896’da tamamlandi. 7 Ocak 1897’de (Cok sicak ve nemli bir amazon aksaminda !) Ponchielli’nin La Gioconda operasi ile perdelerini acti.



Muhtesem binanin muhtesem catisindaki Brezilya bayragini simgeleyen 36.000 seramik Fransa’nin Alsace bolgesinden, XV. Louis mobilyalar Paris’ten, Mermerler Carrera-Italya’da, celik duvarlar Ingiltere’den, 198 avizenin 32’si Murano’dan getirildi. Crispim do Amaral adli ressam, sahne perdesine Rio Negro ve Amazon’nun bulusmasini simgeleyen “Sularin bulusmasi” isimli bir resim yapti. Bu devasa resim Paris’te yapildiktan sonra Manaus’a getirildi.



Gunumuzde Opera Orkestrasi’nin bircok uyesi dunyanin sayili muzisyenlerinden olusuyor. Ayrica her yil bir film festivali de yapilmakta.



Sehir’de gorulmesi gereken ilginc yerlerden birisi de 1902’de tamamlanan Mercado Adolfo Lisboa (Kapali pazar). Bu bina Gustav Eiffel tarafindan yapilan Paris Hali’nin minyatur bir kopyasi.



Rio Negro’nun siyah sulariyla Amazon’un sari sularinin birlestigi nokta dunyadaki en ilginc doga olaylarindan birine sahne oluyor. Iki nehrin sulari birlesmeden, yan yana uzunca bir sure akiyorlar.



Amazon’un ve Rio Negro’nun el degmemis noktalarina yapilan ve yaklasik iki hafta suren nehir turlarinin baslama noktasi da Manaus.



Manaus’un Izmir’le de ortak bir ozelligi var. Bu cok sasirtici ozelligi de yarin yazalim...


Mister No'nun ucagi!

Hiç yorum yok: